Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че възможно най-скоро“ ще

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че възможно най-скоро“ ще
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Ще искам ВСС да прояви мъжество спрямо Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова разгласи, че „ допустимо най-скоро “ ще изиска от Висшия правосъден съвет да освободи от служба основния прокурор Иван Гешев.

На брифинг във вторник тя съобщи, че решението на Конституционния съд от през днешния ден е било „ предстоящо “. „ Текстът през годините е бил неоспорим, само Пленумът на Висш съдебен съвет го сложи под подозрение, прокурорите заеха противното мнение “.

Конституционен съд реши, че министърът на правораздаването може да желае от Висш съдебен съвет предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, както и на представителите на двете висши съдилища. Решението идва след запитване на някогашния длъжностен министър Янаки Стоилов, който внесе отчет във Висш съдебен съвет за освобождение на Гешев, само че съветът не го прегледа всъщност.

Според Йорданова има опция да се желае оставка на основния прокурор поради „ тежки или систематични нарушавания на правата и отговорностите му при поредност от бездействия в границите на останалите механизми, записани в Закона за правосъдната власт “.

Министерство на правосъдието работи по разнообразни сигнали против Гешев и на база на част от тях ще се внесе съответно искане във Висш съдебен съвет, разгласи зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев.

Той съобщи, че не може законова процедура „ да бъде политическа офанзива “, както съобщи основният прокурор. „ Ние не слагаме знак за тъждество сред основен прокурор и институцията на прокуратурата “, сподели Дечев.

Йорданова отхвърли да разкрие обстоятелствата към сигналите против Гешев. В изявление за в. „ Сега “ тя отбелязва, че чака Висш съдебен съвет „ да прояви отговорност и геройство и да прегледа всъщност въпросите “. „ Не диря сензация, упорствам да се ползва законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде приключен и импортиран в способените органи “, изясни министърът.

По-рано през днешния ден Гешев съобщи пред Българска телеграфна агенция: „ Ако бъде импортирано ново искане в Пленума на Висш съдебен съвет за премахване на основния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но би трябвало ясно да кажа, че задачата на всичко това не е кардинална и не касае по този начин наречената промяна “. Целта съгласно него била „ лична “ и касаела личността му. „ Надявам се да не е някаква персонална политическа вендета “, сподели Иван Гешев.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР