Днес се очаква у нас да пристигнат тленните останки на

...
Днес се очаква у нас да пристигнат тленните останки на
Коментари Харесай

Тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България

Днес се чака у нас да дойдат тленните остатъци на цар Фердинанд. Кковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към замък „ Врана “ към 15:00 часа, се споделя в прессъобщение от Фонд „ Цар Борис и Царица Йоана “.

Там тя ще бъде посрещната от цар Симеон II Сакскобургготски и царското семейство, дружно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

След кончината му в Кобург (Германия) през 1948 година тялото на цар Фердинанд I е положено краткотрайно в криптата на католическата черква „ Св. Августин " в същия град, напомня Българска телеграфна агенция.

В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа.

Днес обаче изискванията разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък „ Врана " в София.

Фѐрдинанд I е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 година, когато е оповестена Независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година.

Той ръководи България в продължение на 31 години и по този метод се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска страна.

Фердинанд е татко на цар Борис III и дядо на Симеон Сакскобургготски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР