Министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите за пълно и

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите за пълно и
Коментари Харесай

Правосъдният министър призова за пълно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора

Министърът на правораздаването Атанас Славов прикани проверяващите за цялостно и обективно следствие на случая с измъчваното момиче от Стара Загора.

" За следващ път ставаме очевидци на поразителен случай на свирепост към жена, която е безчовечен измъчвана от своя другар. Има редица фактори, които следва да бъдат регистрирани при разглеждането на проблема - уязвимостта и младостта на жертвата, публичната заплаха на причинителя, характерът и жестокостта на осъщественото закононарушение ", написа министър Славов във фейсбук. Той прикани самостоятелните проверяващи органи да проведат цялостно, обективно и задълбочено следствие на събитията, като се употребява целият инструментариум на закона, с цел да защитят почтената жертва и публичния интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не поддържаха цялостния законодателен пакет от ограничения за предварителна защита, очакван в Закона за отбрана от домашното принуждение, употребявайки " популистки лозунги и насаждайки страхове ".

" Насилието, учредено на пола, не би трябвало да среща институционалната неангажираност и политическа корист с казуса ", добавя правосъдният министър.

Българска телеграфна агенция напомня, че 18-годишно момиче пострада на 26 юли, откакто приятелят й аргументи телесна щета - множеството пострадвания по главата, крайниците и тялото. Прокуратурата е повдигнала обвиняване за междинна телесна щета. Районният съд указва мъжът да бъде арестуван, само че при обжалването окръжния съд анулира това определение и не постанова мярка за неотклонение. Причината е, че съдебномедицинската експертиза е посочила, че на момичето е породена лека телесна щета, а не междинна телесна щета - " на потърпевшата, поотделно и в цялост, са предизвикали на същата краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна щета ". При тези случаи законът указва, че потърпевшият може да заведе частно дело против причинителя, който обаче не предстои на налагане на мярка за неотклонение. Съдебният състав на окръжния съд изяснява, че мярка за неотклонение може да бъде взета от съда по отношение на обвинения единствено в границите на наказателно гонене, което се води от държавното обвиняване.

" Окръжните магистрати напълно са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената цялост, събрана досега, разрешава да се направи изводът, че не различен, а обвиненият е предизвикал на потърпевшата множеството пострадвания по главата, крайниците и тялото. Според правосъдния състав съществува и действителна заплаха той да извърши друго закононарушение, поради деянията му като персона с висока степен на социална заплаха ", се споделя в прессъобщение, оповестено на уеб страницата на Окръжен съд - Стара Загора.

От Апелативната прокуратура в Пловдив оповестяват, че наблюдаващият прокурор по делото е дал инструкции за правене на спомагателна здравна експертиза с оглед установяване типа и характера на породената телесна щета на потърпевшата. След правене ѝ той ще реши за взимане на съответна мярка за неотклонение с оглед публичната заплаха на осъщественото закононарушение и квалификацията на действието.

По-рано през днешния ден кметът на Стара Загора Живко Тодоров разгласи във фейсбук цялостна поддръжка за потърпевшото момиче. " Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и експанзията, които ни заобикалят. Липса на образование, просвета, морал, изопачен шовинизъм! Стига толкоз! Като жители би трябвало да покажем, че сред нас няма място за сходни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция! ", написа той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР