Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава днес на петдневно работно

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава днес на петдневно работно
Коментари Харесай

Министър Тагарев заминава на работно посещение в САЩ

Министърът на защитата Тодор Тагарев отпътува през днешния ден на петдневно работно посещаване в Съединени американски щати. Визитата е продължение на стартирания през септември 2023 година Стратегически разговор сред Република България и Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата. На плануваните срещи в Министерството на защитата, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на Съединени американски щати и Агенцията за съдействие в защитата и сигурността ще бъдат разисквани въпроси на стратегическото партньорство в региона на защитата сред двете страни.

Програмата за визитата включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „ Джеймстаун " и Атлантическия съвет, на Националния университет по защита, както и с водещи реализатори на плановете за рационализация на Българската войска - фирмите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си, на 10 януари във Вашингтон министър Тагарев ще организира среща с президента на Националния университет по защита (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общественост. Той ще взе участие в полемика с представители на Атлантическия съвет на Съединени американски щати по въпросите на сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и Източния фланг на НАТО.

През втория ден от работното посещаване ще се проведат формалните диалози в държавните институции на Съединени американски щати, на които ще се дискутират необятен кръг от тематики, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развиването на двустранното военно съдействие и осъществяването на 10-годишната Пътна карта сред министерствата на защитата на двете страни, битката с дезинформацията, сигурността в района на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

Ще бъдат прегледани и други въпроси, касаещи двустранните връзки в светлината на отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

В рамките на визитата в Съединени американски щати министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на управлението на компанията ще го срещнат с индустриалния развой на самолетите F-16 Block 70, предопределени за българските Военновъздушни сили.

В състава на българската делегация е включен началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който ще организира публична среща с ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Чарлс Браун, както и срещи с други представители на Въоръжените сили на Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР