Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна в понеделник с

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна в понеделник с
Коментари Харесай

Тагарев отиде в Одеса. Още наесен България може да даде 100 съветски БТР-а на Украйна

Министърът на защитата Тодор Тагарев се срещна в понеделник с украинския си сътрудник Олексий Резников в Одеса и заявява, че България поддържа законните дейности против съветската експанзия и възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, заяви военното министерство.

След формалните диалози двамата дадоха конференция, на която Тагарев сподели, че България може да стартира предаването на руска бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, съобщи украинската организация УНИАН.

Той посочи, че става дума за към 100 БТР-а руски пример, които се намират в складовете на българското Министерство на вътрешните работи.

„ Това ненапълно забавя процеса по отношение на събитието, че би трябвало да бъде подписан контракт сред българското Министерство на вътрешните работи и министерството на защитата на Украйна, което би трябвало да бъде утвърдено от нашия парламент ", сподели министърът.

Той означи, че незабавно щом през септември Народното събрание възобнови своите съвещания, счита, че " това ще бъде една от предпочитаните задания ". Според него към края на септември - началото на октомври към този момент ще има ратификация и " мисля, че тогава може да стартира предаването (на техниката) ".

В края на юли Министерският съвет заяви, че е одобрил изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. Това се случва в осъществяване на Тогава Тагарев сподели, че “става въпрос за остарели неща, на които по този начин или другояче след няколко години им изтича ресурсът ", а сега са доста нужни на украинската войска.

В понеделник той сподели още:

„ България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки “.

Той разяснява и случая, при който предупредително по търговски транспортен съд в морето покрай крайбрежията на България.

„ Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението ", сподели Тагарев.

По думите му " в тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност “.

„ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации ", добави Тагарев.

Според него в тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на удостоверява, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство.

От своя страна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и също изрази паника от дейностите на Русия в Черно море. Той означи стратегическото значение на, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

В рамките на визитата си в Одеса Тодор Тагарев беше посрещнат от генералния консул на България Светослав Иванов, организира диалози с представителите на българската диаспора и им подари български книги, оповестиха още от МО.

По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и постави цветя на Паметника на починалите моряци в руско-украинската война.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР