Министърът на отбраната нарече Калининград със старонемското име Кьонигсберг. Преди

...
Министърът на отбраната нарече Калининград със старонемското име Кьонигсберг. Преди
Коментари Харесай

Германските елити заговориха за Кьонигсберг

Министърът на защитата назова Калининград със старонемското име Кьонигсберг. Преди това топонимът „ Крулевец “ беше утвърден като публично име на града в Полша. Откъде европейските политици взеха желанието да преименуват Калининград и по какъв начин Русия би трябвало да реагира на това?

Ръководителят на Министерството на защитата на Германия Борис Писториус, обсъждайки решението на Германия да разположи бригада от немските въоръжени сили в Литва, съобщи, че тази страна е „ в капан “ сред Кьонигсберг, Русия и Беларус. Под Кьонигсберг той имаше поради Калининград.

В отговор на това управляващите на съветския район предложиха на Писториус да изследва карта на света. Ръководителят на пресслужбата на държавното управление на Калининградска област Дмитрий Лисков сподели, че министърът на защитата е показал ниско равнище на обучение.

Това обаче не е първият опит на европейски страни да преименуват съветски град. Така през април полските управляващи законно трансформираха формалното име на регионалния център на „ Крулевец “. В същото време потреблението на думата „ Калининград “ беше несъмнено като „ не се предлага “. Комисията за стандартизация на географските имена споделя, че актуалното общо име на място е „ изкуствено “ — и няма „ връзка “ със самия град и район.

Освен това ведомството отбелязва, че популацията на Полша „ прочувствено “ и „ отрицателно “ възприема името на огромно населено място наоколо до личната им страна, обвързвано с личността на Михаил Иванович Калинин. Комисията акцентира, че една страна има право да употребява термини, които „ съставляват нейното културно завещание “.

Инициативата на Варшава беше разкритикувана в Русия. Така заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предложи страната да се преименува на „ Варшавско херцогство “. Той се разгласи и за преразглеждане на топонимите на други градове в прилежащата страна: „ Е, тогава няма Краков за тях. Само Кракау. Без Гданск. Само Данциг. Без Шчечин. Само Стецин. Без Познан. Само Посен. Няма Вроцлав. Само Бреслау. Списъкът продължава още дълго. ”

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов на собствен ред съобщи, че е належащо възпиране от реакция на решението на полското управление да „ преименува “ регионалния център и да не се стартира съревнование в „ политически кретинизъм “.

Да напомним, че след успеха над нацистка Германия, в сходство с Потсдамските съглашения от 1945 година, северната част на Източна Прусия, дружно с град Кьонигсберг, е трансферирана на Съветския съюз. Регионът влиза в състава на РСФСР, а през 1946 година Кьонигсберг е преименуван на Калининград - в чест на руския общественик и партиен водач Михаил Калинин.

В експертната среда мненията по отношение на думите на Писториус се разминават. Някои ги виждат като евентуална опасност за Русия. Други считат това за „ битов лапсус “. Но по един или различен метод Москва би трябвало да следи деликатно дейностите на Берлин и да бъде готова за ответни дейности.

„ Писториус показва предпочитание за преразглеждане на резултатите от Втората международна война. Подобни настроения, за жалост, са много постоянно срещани измежду западните елити. Трябва да вземем поради това и да си създадем съответните заключения “, сподели сенатор Константин Долгов.

„ Разбира се, самият Писториус не е човек, който да преглежда каквото и да било. Колко такива министри е имала и ще има Германия? Освен това и немският, и полският реваншизъм постоянно завършваха с едно – проваляне. Но настроенията на елитите са забавни “, акцентира той.

„ Затова в този момент би трябвало интензивно да работим, с цел да подсигуряваме личната си сигурност. На първо място да решим дилемите в границите на СВО. Освен това Русия би трябвало да си сътрудничи със суверенни страни като Индия, Китай, Северна Корея или Южна Африка. Трябва да работим с тях освен в икономическата, само че и във военната сфера “, отбелязва събеседникът.

„ НАТО се пробва да реализира стратегическо проваляне на Русия. Някои горещи глави даже желаят да ни откъснат Калининград. Ние обаче вършим всичко, с цел да подсигуряваме неговата отбрана. Предприемат се съществени ограничения за подсилване на Западния боен окръг. Освен това се реализира съдействие с Беларус в региона на защитата “, акцентира Долгов.

На друго мнение е немският политолог Александър Рар.

„ На неофициални или обществени събития германците постоянно употребяват остарялото име на Калининград. Това не би трябвало да се възприема като демонстрация на реваншизъм: просто в всекидневието терминът „ Кьонигсберг “ към момента е много публикуван “, изясни той. „ Събитията в Полша наподобяват напълно разнообразни. Припомням, че тук публично градът беше преименуван на Крулевец. Варшава от дълго време желае репарации от Москва и Берлин за разрушенията по време на Втората международна война. В тази връзка локалната власт пое по пътя на преразглеждане на общоприетите възгледи за историята на този интервал “, отбелязва събеседникът.

„ В момента обаче западните страни нямат съответни проекти за Калининград. Да си спомним миналогодишните опити на Литва изцяло да затвори преноса към района. Тогава Брюксел оказа напън върху Вилнюс да спре тези рискови игри. Нито Европейски Съюз, нито Съединени американски щати към момента са подготвени да покачат залозите “, акцентира Рар.

Не бива обаче да забравяме, че немският министър на защитата е един от главните „ ястреби ” на немската политика. „ Като назова Калининград Кьонигсберг, длъжностното лице поддържа този облик и притегли част от радикалния електорат “, прибавя Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания.

„ Но би трябвало да се означи, че с думите си Писториус наруши едно от негласните табута на немската политика. Преди сходна изразителност се използваше единствено от маргинализирани хора, само че в този момент се чува на публично равнище “, отбелязва събеседникът. „ В същото време съм склонен, че е прекомерно рано да се приказва за проектите на Германия да преразгледа резултатите от Втората международна война. Вярно, към този момент е ясно, че на Германия ѝ е тясно в съществуващите рамки на външната политика. Неслучайно канцлерът Шолц с началото на СВО прогласи „ промяна на епохите “. Между другото, тогава беше нарушено първото табу - Берлин изпрати оръжия в Украйна ", изяснява специалистът.

„ В същото време немските жители в този момент са по-загрижени за икономическите и обществени проблеми, породени от политиките на Шолц. Те към този момент претърпяха относително умерено военната помощ за Украйна и няма да се възмутят след думите на Писториус. Максимумът, на който може да се разчита, е следващото изказване на държавното управление, че министърът просто се е объркал “, акцентира той.

„ Всички виждаме нараснала интензивност на НАТО покрай Калининград. И това основава избрани опасности за Русия. Затова в този момент е значимо да вземем ограничения за гарантиране сигурността на нашата територия. По-специално би трябвало да следим от близко логистиката в района. Например фериботите могат да бъдат потребни. Също по този начин е належащо по всевъзможен метод да поддържаме добър стандарт на живот в района “, заключи Соколов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР