Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над заяви, че страната

...
Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над заяви, че страната
Коментари Харесай

Словакия е готова да даде С-300 на Украйна

Министърът на защитата на Словакия Ярослав Над съобщи, че страната му е подготвена да даде на Украйна системи за противовъздушна защита С-300, в случай че съдружниците от НАТО обезпечат на Братислава сурогат, само че американският му сътрудник Лойд Остин, който е на посещаване в страната, сподели пред кореспонденти, че няма какво да добави по въпроса, предава Ройтерс.

Украйна прикани западните страни да й дават средства за противовъздушна защита, които ще й оказват помощ за отбиване на съветската инвазия, която продължава четвърта седмица.

" Обсъждахме със Съединени американски щати, Украйна и други съдружници опцията за разполагане, изпращане или даване на С-300 на украинците и сме подготвени да го създадем ", сподели на конференция словашкият министър на защитата. " Ние желаеме да го създадем, сега, в който получим подобаващ сурогат. "

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, който приказва дружно с Над, отхвърли да разяснява дали Съединените щати могат да обезпечат сурогат.

" Нямам какво да Ви кажа този следобяд. Това са неща, върху които ще продължим да работим с всички наши съдружници. И сигурно това не е единствено проблем на Съединени американски щати, това е въпрос на НАТО ", сподели Остин, без да прецизира какво тъкмо има поради.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи в сряда разгласи спомагателна помощ от 800 милиона $ за Украйна, в това число оръжия за противопоставяне на самолети и танкове.

Но точно системите С-300, ситуирани в Словакия, са доста търсени от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като украинските военни ги познават и могат да работят с тях. Такива системи има и България, която е идната дестинация на американския министър на защитата, написа Би Би Си. В подмяна Словакия чака да получи американската противовъздушна ракетна система " Пейтриът ", която ще бъде ситуирана за избран интервал от време в страната. Словакия обаче не смята товаза задоволително, като се има поради, че тя няма да е тяхна благосъстоятелност и не е ясно какъв брой дълго ще бъде основана в страната. Страната разполага и с дребен флот от изтребители МиГ-29, подвластни от съветско обслужване.

" Обсъждахме разнообразни разновидности по какъв начин да запълним тази празнота, в случай че решим да не използваме повече МиГ-29 ", сподели Над и добави, че Словакия се чака да получи изтребителите F-16 на Lockheed Martin през 2024 година

Словакия споделя 98-километрова граница с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Конгреса на Съединени американски щати да даде повече оръжия, с цел да помогне на страната му да се отбрани от съветските въздушни удари.

В отговор на опасенията на президента Джо Байдън и доста американски законодатели, че може да ескалира спора с Русия, Зеленски настоя за още самолети и системи за противовъздушна защита.

Русия трансформира украинското небе в източник на гибел, акцентира той на видеосреща на Камарата на представителите и Сената. Трябва да защитя нашето небе, безапелационен бе държавният глава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР