Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона изненадващо в Ирак почти 20 г. след инвазията, свалила Саддам

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дойде на необявено пътешестване до Ирак, с цел да покаже, че Вашингтон е решен да резервира военното си наличие там съвсем 20 години след водената от Съединени американски щати инвазия, която смъкна Саддам Хюсеин, съобщи Ройтерс.
Още по темата
Инвазията от 2003 година умъртви десетки хиляди иракски цивилни жители и докара до неустойчивост, която в последна сметка проправи пътя за възхода на бойците от " Ислямска страна ", откакто Съединени американски щати изтеглиха силите си през 2011 година, напомня организацията.

Остин, най-високопоставеният чиновник в администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Ирак, е последният командващ военачалник на американските сили там след нашествието.

" Тук съм, с цел да потвърдя още веднъж стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и Ирак, до момента в който се движим към един по-сигурен, постоянен и върховен Ирак ", съобщи Остин.

Понастоящем Съединените щати разполагат с 2 500 военнослужещи в Ирак - и с още 900 в Сирия - с цел да оказват помощ със препоръки и да подкрепят локалните войски в битката с " Ислямска страна ", която през 2014 година завзе обширни територии в двете страни.

Целта на пътуването е също по този начин да поддържа иракския министър-председател Мохамед ал-Судани в отпора му против иранското въздействие в страната, обявиха някогашни чиновници и специалисти.

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак от време на време нападат с ракети силите на Съединени американски щати и посолството им в Багдад. През 2020 година Съединените щати и Иран се приближиха до пълностоен спор, откакто американските сили унищожиха командира на иранските революционни гвардейци военачалник Касем Солеймани при удар с дрон.

" Смятам, че иракските водачи споделят нашия интерес Ирак да не се трансформира в площадка за спор сред Съединени американски щати и Иран ", съобщи служителят на защитата.

Остин ще се срещне със Судани, както и с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, на фона на дългогодишния спор за бюджетните прехвърляния и разпределението на приходите от нефт сред националното държавно управление и кюрдското държавно управление.

Администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш-младши се базира на убеждението си, че държавното управление на иракския водач Саддам Хюсеин има оръжия за всеобщо заличаване, с цел да обоснове решението за навлизане в Ирак. По-късно американските и съюзническите сили откриха, че такива ресурси не съществуват.

По данни на плана " Цената на войната " на Института за интернационалните проучвания " Уотсън " към университета " Браун " във войната са убити сред 185 000 и 208 000 иракски цивилни жители.

Остин, някогашен началник на всички американски сили в Близкия изток, съобщи през 2011 година, че Съединените щати са постигнали военните си цели в Ирак.

Но при ръководството на Барак Обама Съединените щати изпратиха още веднъж хиляди бойци в Ирак и Сирия три години по-късно, с цел да засилят битката против " Ислямска страна ".

Пенсионираният военачалник от морската пехота на Съединени американски щати Франк Маккензи, който до предходната година ръководеше американските сили в Близкия изток, съобщи, че пътуването на Остин демонстрира уговорката на Вашингтон към страната след предходни неточности, които съгласно него са били позволени.

" То отразява един по-зрял метод на Съединени американски щати към Ирак след пагубното решение за евакуиране в края на ръководството на Обама, а това беше пагубно решение ", сподели Маккензи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР