Министърът на отбраната на Перу обяви извънредно положение в цялата

...
Министърът на отбраната на Перу обяви извънредно положение в цялата
Коментари Харесай

Извънредно положение в Перу, демонстрации блокираха страната

Министърът на защитата на Перу разгласи изключително състояние в цялата страна, което ще влезе в действие през идващите няколко часа и ще разреши на армията да оказва помощ на полицията в поддържането на публичната сигурност след седмица на бурни митинги и пътни блокади, заяви Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Протестите бяха провокирани от свалянето на президента Педро Кастильо на 7 декември след гласоподаване за импийчмънт. Кастильо, ляв политик, определен през предходната година, бе задържан, откакто се опита да разпусне нелегално Конгреса на южноамериканската страна - следващата политическа рецесия, с която Лима се сблъсква през последните години. Досегашната вицепрезидентка Дина Болуарте постави клетва след неговото премахване и зае президентския пост.

Две жертви при митинги с претенции за избори в Перу

" Съгласихме се да обявим изключително състояние в цялата страна поради деянията на вандализъм и принуждение ", съобщи пред кореспонденти новоназначеният министър на защитата Алберто Отарола. " Това изисква мощен отговор от страна на държавното управление ", сподели той и добави, че това ще значи ограничението на някои свободи, в това число правото на събирания, неприкосновеността на дома и свободата на директно прекосяване.

Прокуратурата  съобщи, че желае 18 месеца прелиминарен арест за Кастильо, който е упрекнат в протест и скрит план. Върховният съд на Перу се събра, с цел да прегледа настояването, само че отсрочи съвещанието си за на следващия ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР