Министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен изрази надежда, че

...
Министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен изрази надежда, че
Коментари Харесай

Финландия склонна да изнася оръжие за Турция срещу членство в НАТО

Министърът на защитата на Финландия Анти Кайконен изрази вяра, че Турция бързо ще ратифицира участието на страната му в НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Той уточни, че Хелзинки ще обмисли даването на позволения за експорт на оръжие за Анкара за всеки обособен случай.

След среща с турския си сътрудник Хулуси Акар в турската столица Кайконен разясни, че не е в положение да планува по кое време Турция ще ратифицира молбата за участие на Финландия в НАТО.

Водещ политик от ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването обаче означи, че страната " не бърза " да ратифицира кандидатурите на Швеция и Финландия за влизане в Алианса и че ратификацията зависи от това по кое време ще изпълнят настояванията на Анкара.

Двете скандинавски страни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Турци - дългогодишна страна членка на военния съюз, обаче, до момента в който не бъдат изпълнени избрани нейни условия, в това число по-твърда позиция против кюрдските бойци и унищожаване на възбраната за продажба на оръжия.
 Турция зове Финландия да вдигне оръжейното ембарго
Турция зове Финландия да вдигне оръжейното ембарго

Това би отворило пътя на страната към участие в НАТО

" В, подписан в Мадрид, е записано, че няма оръжейно ембарго на Турция и това е положението на нещата сега. Ние вземаме решения за всеки обособен случай ", уточни Кайконен.

По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че, наложено на Турция, като изискване за обезпечаване на поддръжката на страната.

" Имаше някои полемики с финландската промишленост по отношение на износа от Финландия за Турция. Има някои предварителни диалози. Бих споделил, че в близко бъдеще би било допустимо да имаме прочут експорт ", уточни той.
 Ердоган още веднъж заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО
Ердоган още веднъж заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Турция следи дали обещанията се съблюдават, предизвести президентът

Кайконен акцентира, че Финландия избира да се причисли към НАТО дружно с Швеция, а не " сама ".

Нашата ясна цел е да се присъединим към НАТО ръка за ръка с Швеция и мисля, че това би било най-добре и за Алианса, съобщи той.

В отговор на кандидатурите на двете страни за участие в НАТО Акиф Чагатай Килич, началник на комисията по външни работи на турския парламент, посочи, че " всичко зависи от Финландия и Швеция - когато те отговорят на нашите упования, ние ще осъществим задължението си за ратификация. Те имат нашата дума ".

НАТО взема решенията си с консенсус, което значи, че двете северни страни би трябвало да получат утвърждението на всичките 30 страни членки на Алианса.

Турция остава единствената страна, която се опълчва на участието им , макар че
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР