Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в българо-американски форум на

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в българо-американски форум на
Коментари Харесай

Каракачанов: Армията трябваше да се модернизира преди 10 г.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов взе участие в българо-американски конгрес на отбранителната промишленост.

България има амбициозната цел да реализира плановете за рационализация на въоръжените си сили, уточни Каракачанов.

Вчера министърът означи, че е допустимо България да търси предложение за пазаруване на изтребител F-18 за българските Военновъздушни сили.

Амбицията ни е и трите плана (за Военновъздушни сили, Сухопътни войски и ВМС) да се движат по едно и също време и другата ни огромна упоритост е посредством тези планове за рационализация на Българската войска, търсейки сътрудниците, с които да ги изпълним, да дадем опция и на българските предприятия в този отрасъл да вземат участие, съобщи Каракачанов.

Това, по думите му, би било мощен тласък за българската стопанска система. Когато искаш да бъдеш почитан член в една интернационална организация, каквато е НАТО, би трябвало да имаш качествата и освен да се опираме на прословутия член 5 /от Вашингтонския контракт - за уговорката за групова отбрана/, а и доста добре да четем предходните членове като член 3*, посочи Каракачанов.

От тази позиция, въпреки и позакъснели във времето, защото съгласно мен тези планове трябваше да бъдат задействани най-малко преди 10 години и към този момент да са осъществени, на нас се пада тежката, само че в това време виновна, а и благородна във връзка с сигурността и въоръжените ни сили задача да придвижим напред тези планове, съобщи министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Горд съм да заявя, че отбранителното ни съдействие е по-силно от всеки път, сподели посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин. Той даде за образец семейството на България на широкомащабното обучение "Сейбър гардиън ", както и други взаимни действия.

Посланикът добави, че Съединени американски щати стоят дружно с България в битката против заканите на световния тероризъм. Ерик Рубин означи също, че Съединени американски щати приветства българските старания за увеличение на разноските за защита, с цел да стане страната още по-силен и оперативно съчетаем съдружник, както и да покрие уговорките, поети от всички съдружници на срещите на върха в Уелс и във Варшава.

Постигането на задачата за 2 % от Брутният вътрешен продукт за потребностите на защитата ще изпрати явен сигнал, че България е готова да посрещне провокациите пред сигурността на днешния и утрешния ден, съобщи Рубин.

Във форума вземат участие американски и български компании с интерес за индустриално съдействие и вложения. Съорганизатори на събитието са МО и Американско-Централноевропейската бизнес асоциация /АСЕBA/.

*Съгласно член 3 на Вашингтонския контракт (4 април 1949 г.), страните-членки са поели юридическото обвързване самостоятелно и дружно, посредством продължителни и ефикасни независими старания и взаимопомощ, да поддържат и развиват на непрекъсната основа своята самостоятелна и групова дарба за отбрана от въоръжено нахлуване. Това обвързване допуска, че всяка страна-членка следва да подхваща нужните ограничения за гарантиране както на личната си сигурност, по този начин и на груповата защита на Алианса.

Отговорността за добросъвестното осъществяване на отговорностите пада върху всяка страна-членка, само че в същото време може да бъде предмет на групов обзор, доколкото самостоятелното осъществяване се отразява върху груповата сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР