Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО потвърдиха ангажимента си за укрепване на отбраната на Украйна

Министърът на защитата Атанас Запрянов взе участие в изключително съвещание на Съвета НАТО-Украйна на равнище министри на защитата на страните-членки на Алианса и на Украйна, което се организира посредством видеоконферентна връзка през днешния ден, 19 април, оповестяват от Минителство на защитата. Заседанието беше управлявано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и в него взе участие и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Министрите на защитата на страните-членки на Алианса и президентът Зеленски разискаха настояща информация във връзка със обстановката на бойното поле в Украйна и актуалните и бъдещи потребности на страната. Дискусията обхвана още нуждата от продължение на дълготрайната политическа, практическа и военно-техническа поддръжка за Украйна. Генералният секретар на НАТО приветства оказваната от съдружниците помощ. Акцент беше подложен върху продължение на напъните за оказване на нужната поддръжка за Украйна. Съюзниците потвърдиха уговорката си за подсилване на защитата на Украйна, с убеждението, че това е в полза на тяхната лична сигурност.

В изявлението си министър Запрянов акцентира твърдата поддръжка на България за Украйна и уточни, че ние ще продължаваме да предоставяме помощ на страната в границите на нашите благоприятни условия.

На срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 година съдружниците взеха решение за основаване на Съвета НАТО-Украйна. Той дава опция за взаимни съвещания, взимане на решения и действия, и също по този начин служи като механизъм за съвещания при рецесии сред НАТО и Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР