Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповед

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповед
Коментари Харесай

Най-новата защитена местност: „Находища на алпийски тритон в Руй планина“

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповед за оповестяване на предпазена територия – предпазена околност „ Находища на алпийски тритон в Руй планина “, в землищата на селата Рани луг и Насалевци, община Трън, област Перник, с обща повърхност близо 50 дка, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Защитената околност е оповестена на съображение Закона за предпазените територии за запазване на скотски тип Алпийски тритон (Triturus alpestris) и неговото местообитание, както и запазване на размножителни местообитания на други консервационно значими типове земноводни животни, като: Дъждовник (Salamandra salamandra), Обикновен тритон (Triturus vulgaris), Южен гребенест тритон (Triturus karelinii), Жълтокоремна бумка (Bombina variegata), Кафява крастава жаба (Bufo bufo) и Горска дългокрака жаба (Rana dalmatina).
 предпазена околност Руй планина БГНЕС
В предпазената околност се не разрешават действия, свързани с смяна на предназначението и метода на трайно прилагане на парцелите и пресушаване на водоемите, които са предмет на запазване в предпазената територия и нарушение на водния им режим.

Не е разрешено създаване или слагане на загради, които пречат на миграцията на земноводните, строителство, като се изключи действия, свързани с поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи хидротехнически и други уреди. Забранява се търсене, изследване и рандеман на подземни благосъстояния и рандеман на инертни материали, внасяне на нехарактерни за региона растителни и скотски типове и други.
 предпазена околност Руй планина БГНЕС
Предложението за оповестяване на предпазената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките и Национален природонаучен музей при Българска академия на науките. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР