Министърът на околната среда и водите одобри Методика за картографиране,

...
Министърът на околната среда и водите одобри Методика за картографиране,
Коментари Харесай

Министър Попов одобри методиката за картографиране и определяне на границите и вида на дюните

Министърът на околната среда и водите утвърди Методика за картографиране, установяване на граници и вида пясъчни дюни за основаването и поддържането на профилираните карти и регистри на обектите, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на уеб страницата си. 

Регламентът ще отбрани пясъчните формирания и ще обезпечи обективно, независимо и научно-обосновано отразяване в профилираните карти, се показва известието. С регламента Министерство на околната среда и водите цели да обезпечи опазването на тези естествени обекти и да прекрати нарушаванията на закона, които водят до увреждането им.

Методиката е създадена със съдействието на Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българската академия на науките и е рецензирана от двама учени от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Документът интегрира научните знания и способи с потребностите на администрацията за вярното използване на законодателството, обвързвано с определянето и опазването на пясъчните дюни.

Методиката е в сходство и с условията за едромащабно картиране, процедурите, препоръчани в нея, са модерни и могат научно да потвърдят съществуването, обсега и характерностите на дюнния релеф.

През декември предходната година Българска фондация " Биоразнообразие " (БФБ) разгласи 2024 за " Година на живите пясъци ". " Посвещаваме 2024 година на дюните и тяхното запазване, с цел да останат живи пясъците им ", споделят от организацията в свое известие, в което показват и отпечатването на специфичен календар. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР