Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед
Коментари Харесай

Нено Димов изпълни заръката на Борисов и отмени заповедта за Комплекс Калиакра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов анулира заповед РД-526 от 21 юли 2017 година, с която вкара забрани за избрани действия в границите на разпространяване на естествено местообитание 62СО Понто-сарматски степи от предпазена зона „ Комплекс Калиакра “, част от европейската мрежа Натура 2000, оповестиха от екоминистерството.

Това стана незабавно откакто министър председателят Бойко Борисов подреди да спре осъществяването на решението след зародилото напрежение измежду жителите в региона на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Заповедта беше издадена след договаряния на министър Димов с Европейската комисия по отношение на неоправдателно решение на Съда на Европейския съюз против България по проблема Калиакра. Целта на договарянията с Европейска комисия беше да се лимитират оптимално вредите от недалновидни управнически решения, взети от държавното управление на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото съглашение с Европейска комисия беше, с цел да не се постановат финансови наказания и милиони загуби за България, в това число посредством унищожаване на съществуващи обекти, обясниха от Министерство на околната среда и водите.

Още на следващия ден министър Димов ще се срещне с кметовете на обитаемоте места в региона на Калиакра, с представители на инициативния комитет „ Да спасим Добруджа “ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде разисквана обстановката и да се реализира допустимо най-правилното решение за всички страни и за страната.

Министър Димов ще беседва с комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и ще го предложения, дружно с неправителствените организации, които са в основата на правенето на описите с териториите по Натура 2000, с представителите на пострадалите частни притежатели, браншови организации и други наранени страни в региона на Калиакра да дискутират другите позиции и да се търсят решения и намиране на вероятния баланс.

По-рано днес БСП дефинира като скандално, че с изключение на строителството в предпазената зона се не разрешава и каквато и да е земеделска активност, залесяването, а също по този начин и лов на риба на 15 км. във вътрешността в морето.

Това визира близо 25 хиляди души в региона и над 500 хил.дка земя, която е най-плодородната в страната, пресметнаха от Столетницата.

Според Българска социалистическа партия още по-скандално е, че министър Димов не разрешава на стопаните да обработват земята, само че великодушно е разрешил на всички вложители, които са се снабдили с разрешителни за градеж, да осъществят плановете си. 

" Никога до момента земеделието и риболовът не са заплашвали околната среда и местообитанията на птиците. Никога земеделската активност не е била проблем на околната среда. Превръщането на Приморска Добруджа в самозелесяваща се гора и бурна плевелна растителност е стъпка към може би осъществяване на концепцията за изследване на шистов газ, което преди 3 години още веднъж изкара хората на митинг. Подкрепяме протестиращите жители за анулация на заповедта в частта земеделие, гори и лов на риба ", декларират от алената партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР