Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Намаляване, рециклиране и компостиране са стъпките към разумно управление на отпадъците

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът Живко Тодоров дадоха конференция в Зоопарк Стара Загора, на която разясниха значими за града тематики.

„ Проведохме градивна консултация по отношение на ръководството на отпадъците с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и стигнахме дружно до решението да прекратим построяването на Завод за изгаряне на боклуци в Стара Загора посредством пиролиза. Ще работим в посока на понижаване, преработване и компостиране на отпадъците“, сподели през днешния ден на брифинг пред публицисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „Обмисляме концепцията за сензори, които да бъдат сложени върху контейнерите, с цел да бъде наблюдаван процесът на изхвърляне, респективно и следено почистването им. Работим по план за разширение на депото с втора клетка, с цел да отговорим на потребностите на старозагорци, както и да сме все по-близо до европейската политика за ръководство на отпадъците. Щастлив съм, че дружно с министерството стигаме до решения, които да бъдат потребни и работещи“, сподели още кметът. Той изрази и признателност към министър Сандов във връзка издаването на лиценза на напълно актуализирания Зоопарк в града.

Министър Борислав Сандов не скри положителните си усещания от Зоокъта, който посети през днешния ден дружно с градоначалника, както и не пропусна да подчертае, че това е образец за вярно съдействие на локално и държавно равнище. „Градът е едно от най-зелените места в България. Тук има положителни вероятности за развиване освен като географско местонахождение, само че и с помощта на всички предпоставки за европейски политики и тяхното прилагане“, показа пред медиите министър Сандов. „Първото, към което ще се стремим тук – е разделното събиране на боклуци да се случва още при източника, т.е при семействата. Второто решение е разширение на системата за разделно събиране и на трето място е сепарирането на боклуци, с цел да се сведе до най-малко изхвърлянето им в депото “, заключи министърът стъпките, по които ще се върви отсега нататък. Той добави, че планът, който приготвя Общината за създаване на нова клетка за депониране, има опция да бъде финансиран от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда и ще спомагат на експертно равнище на локалната администрация.

Кметът Живко Тодоров разясни, че общо за година, старозагорци генерират почти 55 хиляди тона боклуци, от които 40% биват рециклирани, а останалите отиват в депото в Ракитница. „Стремежът ни е да бъде понижена цифрата колкото е допустимо повече“, безапелационен бе Тодоров.

Министърът на околната среда и водите насочи хвалба към локалната власт и жителите на Стара Загора за положителния образец, който са дали, а точно дейностите във връзка запазването на „Бедечка“ като паркова територия. От думите му стана ясно, че в идващия програмен интервал ще има средства, които да подкрепят този тип градски горски територии да бъдат все по-привлекателни, само че и притежателите на терени да бъдат обезщетени.

В брифинга пред старозагорските медии се включи и новият шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Диана Искрева. Тя също даде насоки и детайлности за възстановяване на екологията в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР