Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка

...
Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка
Коментари Харесай

Просветното министерство проверява избора на Любомир Спасов за декан

Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна инспекция на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ. Това оповестиха във вторник от МОН откакто през вчерашния ден стана известно, че уволненият директор на болница " Лозенец ", свързван с голям брой кавги, още веднъж е бил определен на поста.

Последва отворено писмо на трима преподаватели, които настояват, че Спасов се е докопал до пзицията на декан с поредност от нарушавания и измами.

Ще бъде изтънчено от висшето учебно заведение да даде цялата налична информация на министерството, като ще бъде тествана законосъобразността на процедурата, осведомят от министерството. МОН чака и мнението на Контролния съвет на Софийския университет, който също е сезиран.

Трима преподаватели от Медицинския факултут тази заран в отворено писмо оповестиха, че на общото заседание, на което е бил определен Спасов, са осъществени редица груби процедурни нарушавания.

" Под голям напън от страна на проф. доктор Любомир Спасов върху членовете на събранието, употребявайки лично пояснение на правилника и погазвайки Закона за висшето обучение, той жестоко ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет ", настояват тримата.

Те са били претенденти за управителни постове на въпросното общо заседание, само че като съперници на Спасов са били лишени с процедурни хватки от опцията да вземат участие. 

Оставени са да се състезават за постове единствено тези, които са от неклинични специалности - биология, химия, физика, биофизика, които се учат в първи курс във факултета. На настоящите лекари е неразрешено да бъдат предлагани за заместник-декани, ръководители на общото заседание, членове на факултетния съвет и т. н.

" Проф. Спасов заяви, че не всички членове на университетския състав, имайки поради лекарите-преподаватели, могат да заемат управителни постове във Факултета. Ние - доцент доктор Йорданка Узунова (началник на педиатричната клиника на  " Лозенец " ), доцент доктор Радосвет Горнев (който за известно време беше и.д. шеф на болничното заведение след уволняването на Спасов) и доцент доктор Дорина Асенова (началник на АГ клиника в УМБАЛ “Лозенец ”, досегашната деканка на факултета), не бяхме позволени до избори, надлежно за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан ", се споделя в писмото.

Тримата лекари изказват подозрения и в гласовете, с които е определен Спасов -   " с неразбираемо и евентуално незадоволително болшинство ". Според известието на СУ резултатите са били 51 гласа „ за “, 9 гласа „ срещу “ и 20 гласа „ въздържал се “. На уеб страницата на университета информацията за избора от 23 юни е оповестено съвсем две седмици откакто той е станал факт.

В писмото тримата дават и образци, че Спасов минал към разправа с опонентите си.

  " Няколко дни по-късно беше призован Факултетен съвет и в познатия му жанр на ръководство, проф. Спасов „ анулира " провеждащите се сега състезания за университетски длъжности във Факултета, оповестени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „ Св. Кл. Охридски ", настояват те.

Авторите на откритото писмо са сезирали Контролния съвет на СУ, завели са и дело в Софийския административен съд.

След като стана ясно, че Спасов още веднъж е избра за декан, се повдигна въпросът дали той не е противозаконен поради неспазване на Закона за висшето обучение. В него се постановява обаче че за декан може да бъде избирано лице за най-много два поредни мандата. Сега Спасов е за трети път декан, само че мандатът му не е незабавно след втория, т. е. нарушаване в това отношение може би няма.

Името на несменяемия в продължение на 23 години шеф на болница " Лозенец ", известна и като Правителствена, Любомир Спасов се свързва с редица кавги. Той беше уволнен преди две години, през лятото на 2021 година от тогавашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Мотивите за това решение бяха доста - измежду които източване на НЗОК с подправени хоспитализации, злоупотреби. Но най-сериозното обвиняване, за което тогава Кацаров изнесе данни и след това даде и на прокуратурата, беше за противозаконни транслантации с органи от живи донори. Присаждането е ставало на богати задгранични пациенти, а донорите са били младежи от Украйна, Молдова и т. н. като се заявили и подправени родствени връзки. Две години по-късно развиване по тази тематика от проверяващите органи няма.

Наскоро настоящето управление на " Лозенец " откри скришен първокласен апартамент на внушителна повърхност на четвъртия етаж на болничното заведение, юридически по времето на Спасов. Вътре бяха открити и механически средства за записване и следене, а самият някогашен шеф изясни, че го бил направил не със средства на лечебното заведение и това му било място за отмора след тежките интервенции. Тогава той упрекна настоящето управление на " Лозенец ", че изнасял информацията, с цел да му попречи да завоюва деканската позиция. 

В настоящия избор на Спасов в болничното заведение се притесняват, че може би виждат първите стъпки към неговото връщане назад и реабилитиране.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР