Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов отбеляза това

...
Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов отбеляза това
Коментари Харесай

Около 12 000 ученици участват в дуално образование frognews.bg

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов означи това по време на конференция за ролята на частните компании за ефикасна система на професионално обучение, проведена от Посолството на Швейцария, МОН и Българо-швейцарската комерсиална камара в София.

 

Министърът сподели, че с помощта на стартирания през 2015 година швейцарски план ДОМИНО в България е основан модел и е построен потенциал за използване на правилата на учене посредством работа в системата на професионалното обучение. Над 70% от участвалите в плана работят в предприятията, в които са обучавани.

 

Проф. Пенов посочи, че страната спомага и ще продължи да оказва помощ за разширение на съдействията сред учебните заведения и бизнеса. Възможност за връзка е към този момент основаният към Министерство на стопанската система указател на работодатели, които желаят и имат право да се включат като сътрудници в образованието. Учениците в тези паралелки получават стипендии, а в XI и XII клас имат право да подписват трудови контракти.

Министър Пенов обаче уточни, че към момента работодателите се въздържат да влагат и приготвят възпитаници, тъй като нямат гаранции, че те ще останат в тяхната компания.

 

По думите му процесът към момента се нуждае от рационализиране посредством облекчение на административните процедури, тъй като всяко усложнение демотивира участниците. В този развой водещ е МОН, само че всяка смяна се прави в съдействие с останалите министерства и след разискване с учители и шефове на професионални гимназии, което води до намиране на сполучливи решения.

 

По време на конференцията бе показан швейцарският модел, по който 2/3 от учениците са включени в образование посредством работа. Акцентирано бе върху изгодите за компаниите, които приготвят възпитаници: притеглят млади гении, влагат в човешки капацитет и си обезпечават фрагменти с съответна подготовка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР