Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди спешни

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди спешни
Коментари Харесай

Новият министър на образованието иска увеличаване на приема на студенти по информатика

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди незабавни дейности за отчасти преструктуриране на план-приема на студенти в държавните висши учебни заведения за идната академична година, с цел да се отговори на потребностите на пазара на труда, заяви пресцентърът на министерството. През последните два дни, в връзка с висшите учебни заведения в страната, се е подготвило разкриването на спомагателни 125 места за специалности от професионално направление " Информатика и компютърни науки ".

За сметка на това ще бъде понижен приемът по професионални посоки, " Психология " (с 5%), " Администрация и ръководство " (с 6%) и " Икономика " (с 2%).

Подобно искане бе отправено от национално показаните работодателски организации, съгласно които плануваният план-прием не дава отговор на потребностите на пазара на труда. Промените към този миг обаче няма по какъв начин да бъдат по-драстични заради напредналия стадий на кандидат-студентската акция и събитието, че висшите учебни заведения към този момент са създали систематизиране на бройките по специалности.

Заедно с това на 5 юни е завършило и едномесечното публичното разискване на плана, като не са постъпили оферти и възражения за броя на одобряваните студенти и за разпределението им по професионални посоки.

През тази година е заложено и изцяло нарастване на местата за студенти през идната образователна година, което е в следствие от разбор на комплекс от условия. Едно от тях е по-големият брой на завършващите междинни учебни заведения - с 2 240 повече спрямо предходната година. Взети са поради и броят на признатите студенти през предходната година по професионални посоки, писма от консуматори на фрагменти на районно равнище, поръчки от Министерство на здравеопазването във връзка с специалности от контролираните специалности от професионални посоки " Здравни грижи " и " Обществено здраве " като специалностите " Медицинска сестра ", " Акушерка " и " Управление на здравните грижи ", както и поръчки на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи за професионални посоки " Военно дело " и " Национална сигурност ".

При преразпределението са употребявани данни от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България за съответните професионални посоки във връзка с % на работещите на позиция, изискваща висше обучение, или заемащи служба по предопределение.

Предстои план-приемът да бъде препоръчан за утвърждение от Министерски съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР