Министърът на младежта и спорта Весела Лечева каза в сутрешния

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева каза в сутрешния
Коментари Харесай

Весела Лечева: Необходимо е целенасочено финансиране в спортната инфраструктура в България през следващите 5 - 10 години

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева сподели в утринния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, че е належащо да бъде направена цялостна картина на спортната инфраструктура в България и предпочитано, фокусирано, целеустремено да се финансира през идващите 5-10 години в нейното възобновяване и модернизиране. Според нея най-важното е основаването на налични условия за спорт, налична спортна инфраструктура в цялата страна, като се стартира от учебното заведение, кварталните площадки, многофункционалните спортни уреди, където се организира държавният състезателен календар, и клубните зали. По думите й по-късно би трябвало да се влага в огромните спортни комплекси, които са за огромни спортни събития.

" С горест откриваме, че като че ли на назад във времето през последните 20-30 години остана спортната инфраструктура. Беше значима просветителната инфраструктура, водопроводите, улици, тротоари, и сякаш постоянно на опашката оставаше спортът. Правеше се отчасти, безредно, през стратегии без да бъде приоритизирана спортната инфраструктура по метод, по който да се отдели онази база, която да извърши обществената функционалност на спорта, налична за клубовете, за децата, за подрастващите. Онази друга инфраструктура, която да бъде дадена и притеглен частен капитал, клубната спортна база - това беше пропуснато през годините. Казват, че спортът разполага с рекорден бюджет - да, това е по този начин, само че в последна сметка, в случай че го сравним по отношение на Брутният вътрешен продукт на България, той е 0,09, дори не е 0,1. Ако гледаме с какви бюджети разполагат страните от Европейски Съюз, ще забележим, че там е от 0,4-0,5 до 1,5 по отношение на Брутният вътрешен продукт на съответната страна. Това демонстрира какъв брой малко средства се отделят за спорт ", съобщи министър Лечева.

В отговор на въпрос за положението на комплекс " Червено знаме " Весела Лечева изрази мнението, че съгласно нея оборудването е проектирано преди 40 години и средствата, които ще бъдат вложени за реконструкцията, няма да дадат опция да се организира един ефикасен подготвителен и най-много спортен развой, да могат да се провеждат спортни събития и залите да дават отговор на естествените европейски стандарти.

" Заданието за комплекса би трябвало да бъде създадено доста деликатно и точно. То би трябвало да се преглежда като общ отбор, дружно с " Арена София " и с помощната зала към нея, както и другите допълващи спортни уреди. В публичното пространство чувах числа в порядъка на 50 милиона лв., които да се дадат за реконструкцията. Тези пари ги няма на никое място, просто бяха някаква медийна дъвка тези средства. Те не съществуваха в държавния бюджет. ", безапелационна беше министър Лечева.

Спортният министър сподели още, че в късия мандат на служебното държавно управление Министерството на младежта и спорта е било в непрестанен разговор със спортните организации, с помощта на което са решени едни от най-наболелите въпроси, свързани с реализирания от тях подготвителен и спортен развой. Заедно със спортните организации е направена новата стратегия за олимпийска подготовка с устременост 2024 година - 2026 година, тъй че да се даде опция на един по-широк кръг от надарени състезатели с капацитет да влязат в тази олимпийска подготовка и да бъдат подкрепени с грижите на страната.

" В същото време успяхме да създадем нова стратегия, обвързвана с кадровото обезпечаване на спорта, като дадохме опция да бъдат решени въпросите, свързани с треньорските фрагменти. Това е най-същественото звено в системата за спорта и в последните 2 десетилетия доста от нашите най-хубави експерти отпътуваха за чужбина, защото нямаше съответно финансиране и съответни заплати за техния професионализъм и експертиза. С тази стратегия намерихме метод да затвърдим техните места и да върнем някои от тях. Около 10 наши треньори в няколко типа спорт се върнаха от чужбина, тъй като схванаха, че имат обезпечени почтени заплати. Голяма част от експертите, които бяхме съвсем изгубили, работят в страните от Персийския залив. Считам, че посредством тази стратегия ние ще успеем да върнем още експерти, а и да предотвратим излизането им в чужбина ", съобщи министър Лечева.

" Връзката ни с федерациите е непрекъсната, в връзка сме с управленията, с обособени състезатели. Всеки един, който има сериозен въпрос или дадена тематика, която би трябвало да се разиска на равнище екип на ММС, нашите порти постоянно са необятно отворени. Това са най-естествените сътрудници на спортното министерство - спортните организации и техните управления. Те са тези хора, които осъществят спорта в България ", сподели министър Лечева. Според нея би трябвало да се отдаде заслуженото на добре работещите спортни федерации, само че би трябвало да има и наложителен надзор във връзка с това по какъв начин се разходват средствата, тъй че всеки един лев да отиде по предопределение.

" Другата наша цел беше прекъсването на порочните практики, които ощетяват българския спорт. Да спрем противоречиви контракти, които биха могли да ощетят активността на комерсиалните сдружения, чийто принципал е ММС. Възстановихме 3 млн. лв.., които ще отидат в спортните организации, с цел да могат да бъдат обезпечени във всички техни действия, които са разписали в проектобюджетите си ", сподели още министър Лечева.

Тя заяви още, че на финалната права е основаването на взаимно сдружение с ЦСКА. Експертната оценка на активите, с които ще взе участие страната е 28 498 000 лв.. Почти всички стъпки са написани в меморандума, който двете страни са подписали.

В отговор на журналистически въпрос за нуждата от нов народен стадион Весела Лечева отговори, че би трябвало се стигне до единодушие сред Българския футболен съюз, Столична община и страната и да се откри най-хубавото, оптималното място, където да бъде разположен.

" След това би трябвало се реши кой ще го ръководи, по какъв начин ще бъде менажиран този стадион. Другото, което би трябвало да решим е и какво се случва с Националния стадион " Васил Левски ". Ние не може да градим единствено доста огромни и нови спортни комплекси, тъй като те са с голяма инвестиция от страна на страната. А приоритет би трябвало да бъдат наличните спортни уреди. Разбира се, че България има потребност от нов стадион, само че това би трябвало се случи малко по малко ", съобщи министър Лечева.

Във връзка с концесията на стадион " Георги Аспарухов " Весела Лечева сподели, че за жалост в спорта към момента не е осъществен нито един сполучлив модел на публично-частно партньорство. " Надявам се, че тази процедура, която беше стартирана преди 2 години и на която ние дадохме ход и деяние, да бъде първият сполучлив подобен план. Създадохме специфична комисия, която да предприеме подготвителните дейности, свързани с процедурата по отдаване на концесия - да изготви правния разбор, икономическия и финансовия разбор ", сподели министър Лечева.

Тя заяви още, че министерството е осигурила генератори за спортната база на Белмекен, защото поради тежките метеорологични условия доста постоянно стопира електричеството там.
 Весела Лечева пусна първата шайба на хокейния фестивал
Весела Лечева пусна първата шайба на хокейния фестивал " Зимна класика "

Организиран е във връзка 70-годишнината от първото Държавно състезание по хокей на лед в България
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР