Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция
Коментари Харесай

Минеков с остри думи за поредния пожар в сградата на бившето кино Възраждане, обект на инвестиционен интерес

Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция във връзка над постройката на бул. „ Христо Ботев “ в столицата - бивше кино „ Възраждане “ (театър „ Ренесанс “), със статут на архитектурно-строителен монумент на културата, категория „ за сведение “.

Рано тази заран бе подаден сигнал за това, че постройката гори. Сградата, архитектурно-строителен монумент на културата, намираща се на бул. „ Христо Ботев ” № 61, попада в предпазена територия за запазване на недвижимото културно завещание и всички градоустройствени и капиталови планове и претенции за намеси в обекта подлежат на координиране по реда на Закона за културното завещание.
 Пожар в постройката, където беше кино Възраждане и Син Сити в София (ВИДЕО) Пожар в постройката, където беше кино " Възраждане " и " Син Сити " в София (ВИДЕО)
Огромен пожар е избухнал в центъра на София в постройката на някогашната дискотека Sin City (Син Сити). Облаци гъст пушек се издигат над зданиет...

„ Възмутен съм от това, че за следващ път една прелестна постройка, която носи част от нашата обща история, пада жертва на неприятното законодателство. Още повече, че сходно на Тютюневите хранилища в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още доста остарели къщи в историческите елементи освен на София, а в цялата страна, и тук имаме рисков рецидив . Министерството на културата осъжда остро всяко посягане над културното ни завещание. “, уточни министърът на културата проф. Велислав Минеков, който незабавно направи ревизия на мястото на случая.

Министърът на културата уточни, че специалистите от подчиненото му ведомство в годините са създали не една инспекция, изготвили са не един протокол с наставления за опазването и на тази постройка, само че резултат няма,.

„ Още щом се образува идващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към нуждата от незабавна смяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили доста оферти за промени и допълнения на разнообразни закони, в това число и на Закона за културното завещание.

На безобразията, които се разрешава да се случват с културното ни завещание, би трябвало да се постави край, а притежателите на тези скъпи парченца от нашата история би трябвало да се задължат да носят отговорност. В противоположен случай, заради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история “, безапелационен бе министър Минеков. По думите му в никакъв случай не е била потърсена ясна отговорност от притежателите на тези здания – недвижими културни полезности, монументи на културата.
 Спаси София изиска от прокуратурата да се намеси в отбрана на кино Възраждане " Спаси София " изиска от прокуратурата да се намеси в отбрана на кино " Възраждане "
Неправителствената организация " Спаси София " е внесла сигнал до прокуратурата поради законосъобразността на почналото разрушение на...

„ Изказвам голяма признателност на пожарникарите, които за следващ път откликнаха толкоз експедитивно и направиха всичко по силите си да понижат вредите от тези злонамерени дейности и от бездействието на притежателите на някогашния спектакъл „ Ренесанс. “, показа още министърът на културата проф. Минеков.

Припомняме, че още през 2003 година със заповед на тогавашния основен проектант на София е утвърден проект за изменение на Подробния организационен проект, допускащ строителството на „ административна постройка “ на мястото на кино „ Възраждане “ без да е координиран с Института за паметниците на културата. В администрацията на регион „ Възраждане “ беше импортиран план за „ административна постройка “, която би трябвало да изникне на мястото на кино „ Възраждане “, както допуска противозаконния Подробен организационен проект. Този план също не е координиран с Министерство на културата, по реда на Закона за културното завещание.

Понеже това не е първи палеж на постройката и през годините има деклариран капиталов интерес, от прокуратурата обявиха, че ще ревизират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР