Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Франция

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Франция
Коментари Харесай

Стартира проекта за центъра на изкуствата на остров Св. св. Кирик и Юлита

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Франция у нас Жоел Мейер подписаха Декларация за желание сред държавното управление на двете страни по отношение на плана за основаване на център на изкуствата на остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол.
Прочетете още
" Продължаваме с положителните планове, които започнаха предходната година. В основата е тази сериозна концепция за основаването на международен център за изкуство и просвета Само преди месец създадохме предприемчив комитет. В момента чакаме да стартира конкурс за архитектурен план на обекта. И в действителност всичко към този момент потегля. Допълнително говорихме за взаимни археологически изследвания, за помощ от френски експерти, които да ни оказват помощ - освен във връзка с консервацията и реставрацията, само че и във връзка с някои промени в настоящи закони, имам поради Закона за културно завещание ", сподели проф. Минеков.

" Има концепт по какъв начин да наподобява островът, който, за жалост, беше пропуснат през последните 10 години. Но концептът е нещо в действителност пленяващо. С него ставаме център и на европейската и на международната просвета, а това е доста значимо и би работило отлично. Ще привличаме гости, които не са просто летни туристи, а от самото начало ще има резиденция за продан на актьори, на художници, голям брой подиуми, благоприятни условия за реализация, галерии и музей ", добави министърът.

" Много бих желал още лятото да е подготвен, само че няма да е по този начин. Надявам се, всеки един идващ министър да има съответен ангажимент и тази ангажимент ще бъде подсилен, както от нас, по този начин и от страна на Франция, по този начин и от инициативния комитет, на който аз съм ръководител, и до последно ще държа за реализацията на тази център ", сподели проф. Минеков.

Посланик Жоел Мейер благодари на министъра на културата за доверието към Франция. " Когато министърът на културата ни предложи да окажем поддръжка на този план, ние незабавно казахме " Да ", тъй като Франция разполага с нужната експертиза - по линия на Лувъра, преди всичко, само че и на организация " Франс музеум ", сподели дипломатът. " Така че ние подхождаме с доста огромен възторг към този план, който е неповторим, и който може да служи за образец. Може да обхване цялото Черноморие и други страни. Желанието на Франция е нещата да се случват доста бързо ", добави той.
" Франция може да окаже поддръжка за създаване на окончателния вид на плана - със своята финансова, научна, икономическа експертиза ", сподели още Жоел Мейер.
" Предпроектното изследване ще включва аудиенция на място, създаване, обмисляне и осъществяване на плана. То ще бъде осъществено от организация " Франс музеум ", френски съветник в региона на инженеринговите културни планове, който оказва помощ в основаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като употребява във Франция и в интернационален проект истинския си опит и единствената си по рода мрежа. Агенцията може да употребява и експертизата на музея " Лувър " по въпроси от неговата подготвеност ", допълват от Министерството на културата (МК).

Българското държавното управление ще взе участие в изследването чрез съответните поделения на българското МК и локалните управляващи в община Созопол и област Бургас. Подробно написаните условия за осъществяване, цели, действия и предстоящи резултати от предпроектното изследване ще бъдат предмет нa съглашение сред МК и " Франс музеум ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР