Министърът на културата на Гърция определи драматично-документален сериал на Netflix,

...
Министърът на културата на Гърция определи драматично-документален сериал на Netflix,
Коментари Харесай

Сериалът "Александър Велики" на Netflix е изключително некачествена художествена литература: Гръцки министър

Министърът на културата на Гърция дефинира драматично-документален сериал на Netflix, в който македонският държател и боен водач Александър Велики е показан в гей връзка, като " извънредно некачествена художествена литература ".

Коментарите Лина Мендони по отношение на шестсерийната поредност идват на фона на разразилия се скандал, обвързван с догатката, че Александър, цар на древногръцкото кралство Македония, е бил замесен в сантиментална връзка с генерала си Хефестион - фигура, за която римският историк Квинт Курций приказва, че е " най-скъпият от всички другари на царя ".

В изявление пред Народното събрание предходната седмица Мендони съобщи, че поредицата, озаглавена " Александър: Създаването на един господ " - е " пълена с исторически грешки ", което съгласно нея " демонстрира небрежността и бедността на сюжета на режисьора ".

Позовавайки се на хипотетичната спекулация на Александър с Хефестион, Мендони съобщи, че " в източниците не се загатва, че тя надвишава границите на другарството ".

В публикация със мнение по-рано този месец гръцкият ежедневник " Елефтерос типос " съобщи, че представянето на македонския държател от Netflix е " деформиране на истината ", и упрекна кино лентата на Оливър Стоун от 2004 година " Александър ", че е почнал " пропагандна акция за хомосексуалността на Александър ".

 Също по този начин Димитрис Нациу, ръководител на крайнодясната християнска православна политическа партия " Ники ", съобщи предходната седмица, че сериалът се пробва " подсъзнателно да внуши концепцията, че хомосексуалността е била допустима в древността - детайл, който няма никакво съображение ".

Според Лойд Лъвлин-Джоунс, професор в университета в Кардиф, Уелс, обаче хомосексуалните срещи са били необятно публикувани в антична Гърция.

" Еднополовите връзки са били напълно естествени в целия гръцки свят ", споделя Лъвлин-Джоунс в първия епизод на поредицата. " Гърците не са имали дума за хомосексуалност или за това да си гей. Това просто не е било в речника им. Просто са били полови. "

Въпреки фурора обаче Мендони отхвърли предлагането на Нациу по време на парламентарната сесия предходната седмица да предприеме правни дейности против Netflix, като съобщи, че това би било противоконституционно.

  " Министерството на културата не упражнява цензура, не прави дейности, които водят до наказателно гонене или възбрана, не манипулира, не лимитира, не управлява разпространяването на информация и хрумвания нито превантивно, нито репресивно ", сподели тя.

По време на 13-годишното ръководство на Александър като цар на Македония той основава една от най-големите империи, виждани в античния свят, разширявайки се от Гърция до Северозападна Индия преди гибелта си на 32-годишна възраст през 323 година прочие

Миналата година Netflix също по този начин бе подложена на обстрел от групи в Египет, които обявиха, че включването на негър артист в ролята на последния фараон на страната Клеопатра е " подправяне " на египетската история.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР