Министърът на културата Боил Банов проведе среща днес в Министерството

...
Министърът на културата Боил Банов проведе среща днес в Министерството
Коментари Харесай

Започва спешен ремонт на Концертна зала

Министърът на културата Боил Банов организира среща през днешния ден в Министерството на културата с шефа на Държавна опера – Пловдив доцент Нина Найденова във връзка появилите се течове в Концертната зала на Пловдив – постройката, която употребява за активността си операта.
След срещата министър Банов заяви, че е взето решение да се върви неотложно към цялостно реновиране на постройката. Той напомни, че до момента не са изготвяни съответни планове, а са се обсъждали хрумвания и хипотези за това под каква форма би било най-подходящо да се направи инвестиция и дали да се мисли за разширение, или ново създаване на здание, където да се обитава операта, само че в последна сметка с оглед настъпилите неотложни условия се е взело решение да се върви неотложно към изцяло реновиране на Концертна зала.

Дали ще се прави напълно нов план, ще се произнесат експертите и ще се извървят всички стъпки на закона, посочи Боил Банов. Процедурите ще бъдат задвижени още в понеделник, като оптималният период за привършване на ремонта, към който ще се стреми Министерството, е 2019 година, когато Пловдив ще бъде интернационален хазаин на самодейността „ Европейска столица на културата”.

Министър Банов заяви, че към този момент са водени диалози с министъра на финансите Владислав Горанов, тъй че се разчита на поддръжка, а точните нужни суми ще станат ясни, откакто се посочи и планът, по който ще се работи. По думите на министър Банов градът и феновете на изкуството заслужават да имат своята огромна и хубава зала, а екипът на една от огромните ни опери, която е извънредно качествена, заслужава да се труди в естествени условия и да мислят само за творчество.

От своя страна шефът на операта в Пловдив доцент Найденова заяви, че диалогът с министър Банов е минал в градивен дух и е формиран доста прецизен проект за деяние. Тя изрази задоволство от това, че има стихотворец ангажимент от страна и на министър Горанов и мощно се надява, че цялостното реновиране ще се извърши бързо и съответно. Тя благодари за категоричността на министър Банов с оглед настъпилата необходимост и заяви, че макар актуалните условия новият сезон е открит с многочислена аудитория, интернационалните планове на операта не престават сполучливо и с мисълта за 2019-та, когато към този момент ще се работи в изискванията, в които заслужават. Ежедневната работа ще бъде преместена, с цел да може да върви ремонтът, а ще се търсят разновидности и афишът да бъде изпълнен, по всяка възможност - в Дом на културата „ Борис Христов” или в самата Концертна зала.

тагове ремонт Концертна зала Боил Банов Нина Найденова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР