Министърът на културата Боил Банов представи основните приоритети, които стоят

...
Министърът на културата Боил Банов представи основните приоритети, които стоят
Коментари Харесай

Боил Банов представи основните приоритети на Министерство на културата

Министърът на културата Боил Банов показа главните цели, които стоят пред повереното му ведомство, съобщи кореспондент на novini.bg. Активно стартира да се работи за развиване на национална тактика за развиване на културата през идващите месеци. Вече е събрана експертна група.

„ Огромен приоритет за Министерството на културата е Председателството на Европейския съюз изключително в частта му „ Културна стратегия “. „ Взехме едно доста мъчно, само че съгласно мен доста естествено и вярно решение – посредством проектизиране през фонд „ Култура “ да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще показва страната. 45 дни има за кандидатстване, след което специфична комисия ще селектира плановете и се надявам доникъде на октомври да имаме съответните планове, които ще носят имиджово концепциите за показване на страната по време на Председателството “, съобщи Банов.

„ Перспективата е НДК да стане доста сериозен конгресен център, откакто мине интервалът на Председателство на Съвета на Европейския съюз. Всичко, планувано по ремонтната активност, ще свърши в период. След което ние ще продължим в границите на закона и на средствата, които имаме, да работим за доста сериозна конгресна активност в НДК “, сподели още той.

Във връзка с Мирослав Боршош, министърът съобщи, че са му повдигнати съществени обвинявания и той няма по какъв начин да бъде върнат на поста шеф на НДК. „ Принципно одобрявам визията, която той наложи в НДК, и най-много художествената. Как е реализирано това към този момент е различен въпрос “, изясни Банов.

Други основни цели на министерствто са запазване на културното завещание, развиването на библиотеките, финансирането на читалищата, промени в Закона за киното и финално рационализиране на финансирането за музеи и галерии, с цел да бъде обезпечена резистентност и прогнозируемост.

Министерство на културата би трябвало да работи и за решение на огромните проблеми, които има ведомството със сградния фонд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР