Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обсъди възможностите за

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обсъди възможностите за
Коментари Харесай

Стойчева: Сътрудничеството във високите технологии с Калифорния активизира стратегическия диалог със САЩ

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева разиска опциите за вложения в България и развиването на технологиите и нововъведенията със старши съветника на губернатора на щата Калифорния Гавин Нюсъм Ди Ди Меърс. Ди Меърс е и шеф на Службата на губернатора за бизнес и икономическо развиване (GO_Biz).


Целта на работната аудиенция на министър Стойчева е разширение на наличието на български компании в щата Калифорния, както и привличане на вложители у нас в предпочитани браншове като осведомителни и информационни технологии, мехатроника и микроелектроника, изкуствен интелект, биоикономика и биотехнологии, галактически технологии, кръгова стопанска система.

„ Развитието на съдействието сред България и щата Калифорния в региона на високите технологии и дълбоките нововъведения е продължение на напъните ни за активизиране на Стратегическия разговор сред страната и Съединени американски щати. Технологиите могат да бъдат мост сред България и Калифорния и да поддържат икономическия ни напредък “, съобщи на срещата с Ди Меърс министър Стойчева. Министърът на нововъведенията и растежа и съветникът на губернатора се договориха да работят за сключване на меморандум за съдействие, който да даде подтик на икономическите връзки и да разшири и опциите за българските компании да стъпят на нови пазари.

Министър Стойчева организира и работна среща с представители на Мета в централата на компанията в Калифорния. Заедно с вицепрезидента за продуктова политика и тактика Анди О’Конъл разискаха развиването на изкуствения разсъдък, опциите за развиване на нови персонализирани способи за образование, които включват разрешаване на съответни проблеми, на телемедицината и визията на компанията за бъдещето на изкуствения разсъдък. С Ход Филкенщайн, който дава отговор за развиването на технологиите за виртуална действителност, министър Стойчева разиска опциите за партньорства сред университети и компанията за образование и реализация на гении, които да допринесат за развиването на екосистемата в България.

„ В България имаме международно приет институт за изкуствен интелект - ИНСАИТ, който преди дни показа BgGPT – първият отворен езиков модел, приспособен към българския език. От института към този момент има два стартъпа за дълбоки технологии. Това е област, в която България избра да влага и в която имам вяра, че можем да развием съдействие. В България са едни от най-хубавите гении и нашата цел е да развием екосистемата и иновационния потенциал на страната “, съобщи министърът на нововъведенията и растежа.

В рамките на работното посещаване в Калифорния министър Стойчева организира срещи с кмета на Ел Пасо де Роблес Джон Хармън, на Санта Паула - Лесли Корнейо, с представители на локалната власт във Фресно, с президента на Калифорнийския софтуерен институт (Калтек) Джефри Армстронг.

На срещите с кметовете министърът на нововъведенията и растежа разиска съответни благоприятни условия за развиване на партньорства с български общини и показа България като добра дестинация за вложения. Част от полемиките бе моделът на иновационните долини за съдействие сред локалните управляващи, бизнеса и научните институции. Кметовете срещнаха министъра с плановете за иновационен парк за галактически технологии (Space Port) в Ел Пасо де Роблес и с инкубатора за технологии за медицински произведения в Санта Паула. Министър Стойчева съобщи, че ще работи целеустремено за основаване на благоприятни условия за съдействие от съвместен интерес сред български и калифорнийски градове.

„ 2024 година ще бъде годината на развиване и напредък посредством партньорства –между страни, райони, бизнесмени, партньорства, които да служат за мирното проучване на Космоса “, сподели министър Стойчева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР