Министърът на икономиката Емил Караниколов ръководи българска делегация на бизнес

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов ръководи българска делегация на бизнес
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Със Саудитска Арабия трябва да работим като приятели и изключителни партньори

Министърът на стопанската система Емил Караниколов управлява българска делегация на бизнес конгрес в Саудитска Арабия, който съвпадаше с откриването на първото българско посолство в страната, ръководено от Димитър Абаджиев. Събитията бяха показани в предаването „ Беновска пита ” по „ Канал 3 ” и „ Радио К2 ” на 24 март 2019 година

Ето по какъв начин министър Караниколов показа България пред министъра на стопанската система:

Емил Караниколов: Позволете ми първо да Ви благодаря за прелестната организация на моето посещаване, както и за бизнеса, който повеждам! Вие сте извънредно прав, макар че сме извънредно антични, ние не знаем доста един за различен. Това, което и аз четох за вас, не се оказа правилно. Вие сте една прелестна страна, отворена. В интернет и Google можеш да прочетеш доста неща. Позволете ми единствено в резюме да показва част от делегацията и ще отговоря на Вашия въпрос. Ще стартира с посланика на Република България господин Абаджиев. Г-жа Кръстева, това е доста значим човек, представител на Народното събрание на Република България, съпредседател на Комисията за другарство със Саудитска Арабия.

Меджид Ал Касаби: Имате такава комисия?

Емил Караниколов: Да! Тя е и представител на политическата партия, която в най-голяма степен е припозната от мюсюлманите в България. Сега към въпроса Ви. През 1989 година преминахме от планова стопанска система към пазарна. До този миг всичко управляваше и планираше страната. Разбира се от този интервал насам България стартира да развила бизнес, т.е. частната благосъстоятелност да се развива, да има настрана частна благосъстоятелност. Това преболедуване продължи 30 години, назоваваме го в началото струпване на капитала. До този миг всички имахме идентичен стандарт, идентични заплати, идентични облекла. Докато се научим по какъв начин да вършим бизнес, по какъв начин да сме бизнесмени, по какъв начин да създадем конкурентна среда минаха 30 години. Разбира се имаме и достижения – влизането в НАТО и в Европейски Съюз, преди няколко месеца извънредно сполучливо председателствахме Съвета на Европейски Съюз. Икономическият растеж в България за последните години е над междинния за Европейски Съюз. Доходите през последните няколко години на година се подвигат с над 10%. Допреди 5 години към 20% от младежите споделяха, че не желаят да напущат България, а 80% споделяха, че желаят. Последният разбор сподели напълно противоположна наклонност – младите българи към този момент не желаят да напущат България. Давам образец незабавно с IT бранша, експертите колкото взимат в България, толкоз взимат и в Европа. Но у дома си е у дома, всеки желае при фамилията си. Само за предходната година имаме 30 000 българи, които са се върнали назад в България. В момента безработицата в България е към 5% и се чака да стигне до 4% до една година. Разбира се ние имаме и доста сериозен запас, това са българските малцинства отвън територията на България. Това са към 2,5 милиона българи.

Меджид Ал Касаби: Това са от емигрантите ли?

Емил Караниколов: Не, това са малцинствата в Украйна, Молдова, Армения, несъмнено и тези, които са напуснали България. Но положителната политика на държавното управление през последните години, увеличението на приходите води до това българите да се връщат. А и най-важното – да не желаят да напущат. Затова с изключение на приходите главен приоритет ни е и образованието.

Ето какво съобщи старейшината на саудитскоарабския бизнес Абдулрахман Ал-Замил:

Абдулрахман Ал-Замил, бизнес-старейшина: Нашите пазари са централна точка освен за Саудитска Арабия, само че и за целия район. Това е един сериозен център за целия залив, за цяла Африка. Нашите експортни артикули са доста. Искам да потвърдя още един път, че вие сте сега като посланици, идвайки на тези пазари и ще ви отворим тези пазари!

В отговор на старейшината министърът на стопанската система, който водеше делегацията на икономическия конгрес в Саудитска Арабия, съобщи:

Емил Караниколов: Искам да благодаря на вас бизнеса, за това, че отделяте времето си! За българската страна саудитската страна е стратегически сътрудник. За нас вие сте фактор на непоклатимост в района. Последната една година нашите взаимоотношения са извънредно положителни и стават все по-добри. Разбира се наша задача ще бъде ние да подобрим търговско-икономическите и културните връзки сред двете страни. Искам да ви уверя, че България е предвидим сътрудник. Нашият интерес е освен вложения от ваша страна в България, само че и български тук. Искам да пожелая на всички да имаме сили и да работим като едни другари и изключителни сътрудници.

Министър Караниколов организира срещи с министъра на търговията, с министъра на стопанската система и със заместник-министъра на защитата на Саудитска Арабия. Ето късите изявленията, които те дадоха за „ Беновска пита ”. Водещата Беновска изясни, че е било неразрешено да се снима в Министерството на защитата, само че с оператора по маниера на „ Канал 3 ” и „ Радио К2 ” и тъй като постоянно търсят отговорите на значимите въпроси са си разрешили освен да снимат, само че и жена да вземе изявление от министъра на защитата, което не се е случвало до момента, а на всичкото от горната страна и да се ръкуват с тях.

Ето какво отговори на Беновска Мохамед Бин Абдулах Ал Айеш, заместник-министър на защитата:

Илиана Беновска: Кажете какво очаквате от тази среща за връзките България – Саудитска Арабия?

Мохамед бин Абдулах Ал Айеш: Това е начало на едни двустранни диалози. Това е първото посещаване при нас, което можем да стартираме отсам.

Илиана Беновска: А Вас да Ви чакаме ли в България или Вашия шеф министъра на защитата?

Мохамед бин Абдулах Ал Айеш: Дай Боже!

Ето какво отговори на Беновска Мохамед Ал Туеджри, министър на стопанската система и планирането:

Илиана Беновска: Казахте, че не сте „ касичка ” и не желаете да разпилявате парите си, във вашата стратегия „ 2020-2030 ” къде ще откри съответно място България, в какъв сектор?

Мохамед Ал Туеджри: След диалога с Негово превъзходителство, министъра на стопанската система, аз бих могъл да посоча няколко точки, по които се срещаме. Това е саудитска инвестиция в промишлеността, която може да поддържа и саудитската стопанска система, като бъде вложена в производството на леки коли (има се поради явно с България) и елементи, в бранша на технологията и софтуерните решения на разнообразни модерни проблеми, което в действителност обслужва актуалната промишленост, опита на България в региона на туризма и човешкия капитал, който може да се основава в връзките сред двете страни. Договорихме се с Негово превъзходителство, че можем да създадем смесена Комисия за икономическо съдействие, а също по този начин и Бизнес съвет за взаимен бизнес. В персонален проект разгадавам, че Негово превъзходителство Караниколов е началник, с който могат да се реализиран триумфи и резултати. И аз се стремя и поисквам още веднъж да се срещна с него и с други наши сътрудници.

Ето какво отговори на Беновска доктор Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби, министър на стопанската система и вложенията:

Илиана Беновска: Кратко запитвам, какво е усещането Ви и упованията Ви от срещата с българския министър на стопанската система Караниколов?

Меджид Ал Касаби: Тази среща и сходни визити без подозрение укрепват връзката и ускоряват опцията двете страни взаимно да се опознават, още по-важно за нас – да се запознае и българската страна с опциите, които съществуват в Саудитска Арабия за български вложения.

Илиана Беновска: Най-първото, което ще извършите дружно?

Меджид Ал Касаби: Договорихме се да подготвим пътна карта и тази карта би трябвало да дефинира задачите, пътищата, методите, по които ще стигнем до това, което желаем да създадем и метода, по който ще развиваме нашите двустранни връзки, с цел да реализираме триумф.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР