Министърът на икономиката Богдан Богданов разкри защо бе взето решение

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов разкри защо бе взето решение
Коментари Харесай

Министър Богданов: Срокът от една година, който поставихме на Лукойл, е в интерес на българите и на държавата

Министърът на стопанската система Богдан Богданов разкри за какво бе взето решение Лукойл да продължи да работи с съветски нефт още една година.

" Взехме решение да подготвим причини, над които работи държавното управление в последния месец. Чухме разнообразни отзиви. От специалисти, които споделяха, че дерогацията би трябвало да спре незабавно, до такива, които даваха период от три седмици или месец, както и такива, които и такива, които споделяха, че въобще не би трябвало да сменяме доставките на съветски нефт и би трябвало да си останем на тях. Но в последна сметка ние изискахме разбор от специалисти в съответната сфера от другите държавни институции и служби и съвета за сигурност към Министерски съвет, тъй че ние се базирахме и нашето решение, което се веселя, че и Народното събрание го възприе, е да предложим един период, който е реален и е в полза на потребителите, и в полза на българската страна ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Не се бе подготвил никакъв проект даже от последната една година за това по какъв начин в действителност Лукойл ще премине напълно на съветски нефт. Този проект чаках, че е бил възложен още от служебния кабинет от Лукойл. Оказа се, че нищо не е свършено. Ние не знаехме по какъв начин Лукойл си показва, че този стратегически актив за нашата страна ще работи. И защото нямахме периоди, се посъветвахме с специалисти какви са реалистичните периоди и какво е обикновено да се направи уместно в тази обстановка сега. Може би преди една година е било друго. Но в този момент какви са трендовете на пазара, какви са компликациите за доставка, какви са количествата, които можем да осигурим. Такова нещо нямаше и го изискахме от Лукойл. Те го предоставиха. Видяхме го, само че се базирахме и на анализите на специалистите. На базата на това срокът от една година е реалистичният период, базирайки се на пазарна динамичност сега, достъп до първични материали, време за договаряне на тези първични материали. Това, което е доста значимо. Изхождахме напълно от интереса на българските консуматори от една страна да не се покачат цените. Целяхме рисковете за България да бъдат отстранени. Срокът би трябвало да е съгласуван с това, че Лукойл би трябвало да контракти и да достави до България подобаващ нефт и то на най-хубавите цени, които да подсигуряват, че българските консуматори ще имат най-хубавите цени на горивата. Такъв реален период и от анализите на специалистите е от 3 до 6 месеца. Сега към този момент проект има и той е по закон. И в случай че Лукойл не го съблюдава този проект за прекосяване на напълно неруски нефт, което е крайната ни цел, то тогава ще търпи наказания ", разкри още министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР