Министърът на финансите Росица Велкова отговори на Диана Ковачева за

...
Министърът на финансите Росица Велкова отговори на Диана Ковачева за
Коментари Харесай

МФ: Изравнителни сметки за парно с 20% ДДС да бъдат анулирани

Министърът на финансите Росица Велкова отговори на Диана Ковачева за начисления Данък добавена стойност в изравнителните сметки на " Топлофикация ".

В отговора се споделя, че на съображение член 155 от Закона за енергетиката (ЗЕ) клиентите на топлинна сила в постройка - етажна благосъстоятелност, заплащат употребяваната топлинна сила по един от следните определени от тях способи - на 11 равни месечни вноски и една изравнителна вноска; на месечни вноски, избрани по планирана консумация за постройката, и една изравнителна вноска; по действителна месечна консумация. Топлопреносното дружество или доставчикът на топлинна сила фактурира употребяваното количество топлинна сила въз основа на действителното ползване минимум един път годишно. Правилата за установяване на прогнозната консумация и изравняването на сумите за фактически употребяваното количество топлинна сила за всеки обособен клиент се дефинират с наредбата по член 125, алинея 3 от ЗЕ. Независимо от определения метод на отчитане на действителното ползване на топлинна сила по ЗЕ, доставката на топлинна сила, а в тази ситуация на централно отопление, е доставка с непрестанно осъществяване.

Становището на МФ е, че за реда за облагане на доставките на топлинна сила, фактурирани от топлофикационните сдружения за отоплителен сезон 2021-2022 година с изравнителни сметки, поради че доставката на централно отопление е доставка с непрестанно осъществяване по смисъла на член 25, алинея 4 от ЗДДС, то и избраната разлика сред планирано начислените количества и действително употребяваното отопление в границите на отчетния интервал е доставка с непрестанно осъществяване, данъчното събитие спрямо датата, на която заплащането е станало дължимо, е със надлежно използваната данъчна ставка . Например, в случай че данъчното събитие по доставката (датата, на която заплащането е станало дължимо), е зародило до 8 юли 2022 година в това число, ще е използвана общоприетата ставка от 20% за доставката, надлежно в случай че тази дата е 9 юли 2022 година и след тази дата, за доставката е използвана понижената ставка от 9%.
 Изравнителните сметки за парно са изрядни, твърди
Изравнителните сметки за парно са изрядни, твърди " Топлофикация София "

Законът бил спазен правилно

МФ разяснява, че в случаите, когато съответното топлофикационно сдружение е начислило за сумите, дължими по изравнителната сметка, налог върху добавената стойност, като е приложена ставка на налога от 20%, приложение следва да откри наредбата на член 116, алинея 6 от ЗДДС, като издадените фактури бъдат анулирани и бъдат издадени нови . С оглед изключително огромния брой фактури, за които би се наложила промяна, министърът на финансите показва, че даже в случай че корекцията на фактурирания налог се извърши с издаване на кредитно уведомление, същата следва да се одобри като позволена, както е признато в мнение на зам.- изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите в писмо изх. № 20-00-100/29.06.2020 година

В случаите, когато при отчитането на действителното ползване на топлинна сила 11-те равни месечни вноски за доставките на топлинна сила или месечните вноски за доставките на топлота сила, избрани по планирана консумация за постройката, чиито данъчни събития са зародили до 9 юли 2022 година и за които е приложена ставка на налога от 20%, надвишават действителното ползване на топлинна сила, следва да бъде осъществена промяна в понижение на данъчната основа на тези доставки посредством издаване на кредитно уведомление на съображение член 115, алинея 3 от ЗДДС. В тези случаи, в това число и когато задължението за промяна поражда на и след 09.07.2022 година се понижава и начисленият налог върху добавената стойност, като данъчната ставка е ставката, приложена към датата на доставките, чиито данъчни събития са зародили до 09.07.2022 година - 20 на 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР