Министърът на финансите Асен Василев участва вчера в редовното месечно

...
Министърът на финансите Асен Василев участва вчера в редовното месечно
Коментари Харесай

Министър Асен Василев вчера участва в заседанието на Съвет ЕКОФИН

Министърът на финансите Асен Василев взе участие през вчерашния ден в постоянното месечно съвещание на министрите на финансите от Европейски Съюз в Люксембург. В дневния ред бяха включени тематики от региона на данъчното облагане, финансовите услуги, прегледа на икономическото ръководство, механизма за възобновяване и резистентност, европейския учебен срок и станалата обичайната тематика за икономическите последствия от съветската експанзия против Украйна.

Съветът организира общ спор по законодателния пакет „ Данък добавена стойност в ерата на цифровите технологии ", показан от Европейската комисия в края на 2022 година Предложенията имат за цел да стандартизират условията за предоставяната информация от данъчно задължените лица, адаптирането на разпоредбите за Данък добавена стойност по отношение на съществуващите цифрови платформи и разширение на обсега на системата за обслужване на едно гише.

В своето изявление по тематиката българският финансов министър Асен Василев поддържа направените оферти за възстановяване на координацията и хармонизацията в областта на Данък добавена стойност за по едно и също време понижаване на административната тежест за данъчно задължените лица и усилване на битката против измамите. Министърът също по този начин акцентира значимостта страните членки да запазят опцията за избор за въвеждане на разпоредбите за електронно фактуриране на национална равнище.

Министрите дискутираха и препоръчаната промяна на рамката за икономическо ръководство на Съюза. Министър Василев изложи българската позиция като акцентира, че Европейски Съюз върви към нов набор от правила, защото актуалният не дава стремежи резултат. Той уточни, че дългът в Европейски Съюз набъбна вместо да остане на устойчиви равнища. Европа изостава и от позиция на стопански напредък. Според него един от главните проблеми на актуалните правила е спазването им, което е обвързвано с обстоятелството, че те не отразяват политическите действителности. Министърът счита, че с новото предложение на Европейска комисия се приближаваме до намирането на решение на този проблем. България смята, че е нужна по-голяма автоматичност при разкриване на процедурата при несъразмерен недостиг.

Трябва също да се подсигурява, че задачите на разпоредбите са политически устойчиви. В противоположен случай ще има доста изключения, характерни за обособените страни членки, което ще ни върне в актуалната обстановка. За страните членки с високи равнища на дълга и недостига стабилността следва да бъде преобладаващ приоритет. За страните членки с ниски равнища на дълга и недостига преобладаващият приоритет следва да бъде растежа, разяснява министърът. Той увери, че България ще работи интензивно с Европейска комисия и с другите страни членки за възстановяване на предлагането на Европейска комисия. Трябва да се подсигурява съществуването на обединен набор от правила, както и че процесът няма да се политизира, чрез включването на прекомерно доста изключения от разпоредбите.

Европейската комисия осведоми министрите по отношение на настоящото положение във връзка с усвояването на макрофинансовата помощ от Европейски Съюз за Украйна.

Министрите дадоха насоки по подготовката на срещата на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20, на 14 - 18 юли 2023 година

В рамките на форума министър Асен Василев се срещна с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия по въпросите на стопанската система в полза на хората Валдис Домбровскис. Двамата разискаха присъединението на страната ни към еврозоната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР