Министърът на финансите Асен Василев не можа да изпълни бюджета

...
Министърът на финансите Асен Василев не можа да изпълни бюджета
Коментари Харесай

Министър Василев назад с 2,4 млрд. лв., изостават приходите от ДДС и корпоративни данъци

Министърът на финансите Асен Василев не можа да извърши бюджета за 2023 година Общият размер на приходите и помощите в държавната хазна през 2023 година е 67,1 милиарда лева, оповестиха от Министерство на финансите. Това е с 2,4 милиарда лева по-малко от плануваното в бюджета. А главната причина за това е неизпълнението на приходите от Данък добавена стойност и корпоративни налози, отбелязва " Труд ".

От Министерство на финансите към момента не са разгласили подробни данни за осъществяването на бюджета към края на декември, само че и оповестените данни към края на ноември дават ясна картина за обстановката. Приходите от Данък добавена стойност от януари до ноември предходната година са в размер на 14,685 милиарда лева, което е единствено 86,4% от проекта за годината. Ако приходите от Данък добавена стойност вървят отмерено през месеците от годината, до края на ноември би трябвало да са събрани 91,7%, с цел да бъде изпълнен проектът за годината. Но действително приходите са много под това равнище.

Причината за това са приходите от Данък добавена стойност от импорт. Към края на ноември 2023 година те са в размер на 5,575 милиарда лева, като понижават с 16% (1,058 милиарда лева.) по отношение на същия интервал на миналата година. За това способства понижението на междинните борсови цени (в долари) на суровините, които образуват съществена част от вноса от страни отвън Европейски Съюз.
Това че плановете на Министерство на финансите не са били точни би било разбираемо, в случай че имаше катаклизми като пандемия или нова война, а бюджетът за 2023 година беше признат в края на миналата година, както обичайно одобряват бюджетите на страната. Но бюджетът за 2023 година беше обнародван в „ Държавен вестник “ на 1 август 2023 година, т.е. когато по-голяма част от годината беше отминала, и надлежно прогнозите на Министерството на финансите би трябвало да са доста по-точни.

През 2022 година обстановката с приходите от Данък добавена стойност беше сходна. До края на ноември приходите от Данък добавена стойност бяха единствено 87,3% от проекта за годината. В резултат за цялата 2022 година приходите от Данък добавена стойност бяха с 4,3% по-малко от плануваното. Но тогава закъснение имаше при приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната, а поради повишаването на вносните първични материали имаше растеж на Данък добавена стойност от импорт. През предходната година общият размер на приходите от Данък добавена стойност изостава още повече.

Изоставане има и при приходите от корпоративни налози. От януари до ноември 2023 година приходите в държавната хазна от корпоративни налози са 4,799 милиарда лева, което е единствено 87,1% от проекта за годината, демонстрират данни на Министерство на финансите.

Спрямо края на ноември на миналата година постъпленията от корпоративни налози нарастват с 438,2 млн. лева (10%). Но очевидно от Министерство на финансите са очаквали по-голям растеж на облагите на компаниите. През актуалната година инфлацията е по-ниска и това е довело до по-умерен растеж на облагите на бизнеса, а не както беше през 2022 година

От януари до ноември 2022 година приходите от корпоративни налози бяха 4,361 милиарда лева, което е нарастване с 1,126 милиарда лева (34,8 %) по отношение на миналата година. Този голям растеж на облагите от близо 35% се дължеше на високата инфлация.

Явно квалифицираният от министъра на финансите Асен Василев бюджет и за 2023 година е разчитал на висока инфлация, голям растеж на облагите на бизнеса и импорт на скъпи първични материали, само че плановете не са били правилни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР