Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои работещите за ТЕЦ „Марица

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои работещите за ТЕЦ „Марица
Коментари Харесай

Петкова успокои протестиращи миньори: ТЕЦ „Марица изток 2“ има бъдеще

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои работещите за Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и членове на КНСБ, които през днешния ден стачкуват в отбрана на работните си места. Министър Петкова беше на мястото на митинга в Раднево, с цел да се срещне с работещите миньори и енергетици.
„ Уверявам ви, че „ Мини Марица-изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ изрично имат бъдеще, тъй като страната е на мястото си и подхваща нужните ограничения за тяхната работа “, сподели Петкова пред служащите.
Тя бе безапелационна, че съкращения на личен състав в сдруженията няма да има. „ Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да действа обикновено. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност “, безапелационна бе Петкова.
Една четвърт от нужните квоти за работата на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД към този момент са закупени, а до 21 декември „ Български енергиен холдинг “ ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на „ Мини Марица-изток “ ЕАД, които я доставят с въглища ", увери тя.
Петкова осведоми присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за даване на безсрочна дерогация на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД.
„ Това значи, че централата дава отговор на актуалните екологични правила и може да продължи да работи “, разясни енергийният министър. В края на м. ноември изтича срокът за публично разискване на новите сложни разрешителни, с които се дава дерогацията.
Министър Петкова срещна участниците в митинга и с формалната позиция на страната за идния конгрес в Катовице, обвързван с климатичните промени. Позицията, утвърдена от Министерския съвет, гласи, че България изрично не поддържа по-амбициозни цели, свързани с въглеродните излъчвания.

Eнергийният министър напомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 година, обвързвано със завишаване на екологичните правила за огромните горивни съоръжения.
В момента нашата страна и Полша водят дело против Европейска комисия. В умозаключение Петкова увери работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че държавното управление осъзнава значимостта на целия комплекс и поставя всички нужни старания за обезпечаване на безпроблемната му работа в бъдеще.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР