Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи публичен пълния доклад

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи публичен пълния доклад
Коментари Харесай

Десни формации искат публичност на пълния доклад за АЕЦ Белене

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи обществен цялостния отчет за нуждата от нова енергийна мощ в страната, направен от екип на Българската академия на науките по поръчка на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), съгласно който има вид АЕЦ " Белене " да е рентабилна ". Това приканиха в писмо до Петкова десните обединения ДСБ/Нова Република, “Да, България”, " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС в понеделник.

Изводите от отчета бяха показани преди десетина дни и стана ясно, че нова нуклеарна мощ е жизнеспособна единствено при цена под 10.5 млн. евро, заемни средства за 70 % от цената на плана при рента под 4.5 на 100. Обяснено бе, че отчетът на Българска академия на науките съдържа 1000 страници, само че те няма да бъдат оповестени, както и данните, на чиято база са правени сюжети и модели за дефицит на електрическа енергия в страната и в района и които са били подадени от БЕХ. Точно това обаче провокира рецензиите на специалисти и неправителствени организации, защото не може да се направи самостоятелна оценка на входящите за сюжетите данни и на самите модели. Публикувано бе единствено обобщение от девет страници с изводите, само че не и с методите, по които се е стигнало до тях.

Едно от оправданията да не се разгласява отчетът бе, че той още не е дефинитивно приключен и това щяло да стане в края на март 2018 година, когато се чакат и насоки за бъдещата енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година В същото време обаче министър Петкова обаче подготвеност да разиска анализите на Българска академия на науките както в Народното събрание, по този начин и обществено.

Петте десни организации обръщат внимание на Петкова, че жителите индиректно заплащат за изработването на отчета от Българска академия на науките и имат право да се срещнат с неговото наличие. Освен това, от думите им излиза, че е неуместно да се показват сюжети за АЕЦ " Белене ", без да е изцяло подготвен отчетът, а и щом енергийният министър е оповестила подготвеност за обществени и политически полемики, тя би трябвало да е подготвена и да разгласи цялостния текст на анализите.

Формациите напомнят на Петкова, че като шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия е правила проверка на разноските по АЕЦ " Белене” тогава разгласи, че са открити основни нарушавания, в това число, че е поръчвано съоръжение без повсеместен контракт. " Тогава настоявахте за бистрота. Въпросният отчет на Българска академия на науките е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава прикрит за обществото ", показват в писмото партиите.

" Няма логичност да правиш конференция и да представяш сюжети, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате подготвеност да вършиме обществени представяния, значи би трябвало да можете и да публикувате направените разбори ", написа в писмото

В него се добавя, че " сред предоставените няколко страници документално обобщение и устните пояснения по време на общото ви събитие с Българска академия на науките, вършат усещане основни разминавания в изводите, които могат да бъдат направени ". Това е спомагателна причина десните обединения да изискват отчетите.

" Искаме да Ви напомним, че по доста мотиви обещавахте гласност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от Българска социалистическа партия, която подписваше контракти, сътвори по този начин наречения " огромен шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество. След като сте подготвени да обявите на обществено събитие резултати от проучванията, значи те са към този момент налични ", не престават десните.

Те желаят Петкова да разгласява всички междинни резултати от разбора за АЕЦ " Белене " - " В противоположен случай всички Ваши обещания за намерено ръководство ще се окажат просто прахуляк в очите на хората! ", приключва писмото им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР