Министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на

...
Министърът на енергетиката Росен Христов отговори своевременно на призива на
Коментари Харесай

В Министерството на енергетиката правят симулации и изчисления за газовите доставки

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори навреме на апела на ръководителя на КЕВР Иван Иванов за среща. Акцент в диалога, който се организира в министерството, бе доставката и цената на природния газ, оповестиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

„ Опитваме се да намерим най-хубавото решение, като за задачата към този момент започнахме със симулации и калкулации на разнообразни благоприятни условия. Целта е стабилизиране на доставките, което ще обезпечи предвидимост и сигурност за потребителите “, изясни министър Христов.

От своя страна ръководителят на КЕВР Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра.

„ Особено значимо е каква ще е цената на газа през септември “, акцентира той, като не скри, че нормативната уредба не дава отговор на динамичната обстановка, в която се постанова да работят.

И двете страни се сплотиха към разбирането, че е извънредно значимо да има бистрота и доколкото е допустимо предвидимост в работата на институциите.

По-рано през днешния ден Иванов съобщи, че не по-късно от 12 август КЕВР ще разгласи решението си за цената на природния газ.

„ Изключително тежката обстановка, обвързвана с високите цени, задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които да подсигуряват, че публичният снабдител „ Булгаргаз ” на правилото на минимални разноски за доставка ще обезпечи тези количества за контролирания пазар “, съобщи Иванов.

Той изясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните сдружения и топлофикациите – сдружения, които имат лиценз за произвеждане на топлинна сила.

По думите му ограниченията, които се надяват да подхващат, както и вярата да намалеят интернационалните цени на газа, няма да разрешат промяна в цената на топлинната сила.

„ В момента обаче има доста сериозна разлика сред прогнозната годишна пазарна цена, избрана в решението на Комисията, която е 120 лева./мегаватчас и тази, която е сега препоръчана в заявката на „ Булгаргаз ”, която е 297 лева за мегаватчас “, уточни Иванов.

Според него е належащо да се търсят стъпки към подписване на дълготрайни контракти за доставка на природен газ.

„ Това би довело до непоклатимост, предвидимост и успокоение както за бизнеса, по този начин и за битовите консуматори “, изясни ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов предвижда, че парното евентуално ще нарастне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си равнища до идващото лято.

„ Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към оня миг – това беше преди няколко месеца, когато следих този развой, за природния газ, който се доставяше от „ Газпром износ “. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас “, сигнализира Иванов.

Иван Иванов дефинира изявлението на Лена Бориславова, че ще купуваме фрапантно по-евтин газ като „ илюзия на публичното мнение ” и разгласи, че би се радвал да се сбъдне, само че не било допустимо.

„ Няма въобще място в света, където една страна да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски “, безапелационен е шефът на енергийния регулатор.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР