Министърът на енергетиката Александър Николов разкри каква е причината за

...
Министърът на енергетиката Александър Николов разкри каква е причината за
Коментари Харесай

Министър разкри причината за спешните рокади в Булгаргаз

Министърът на енергетиката Александър Николов разкри каква е повода за рокадата в петък вечер, в края на работния ден, на цялото управление на " Булгаргаз " от страна на БЕХ.

По думите му това са резултатите от направената инспекция на холдинга и отбраната на публичния интерес.

" Преди няколко седмици започва инспекция от БЕХ. Колегите, в резултат на данните, които са събрали, и някои спомагателни неща неща с цените на топлоснабдяването в България, са взели такова решение. Това съобщи в ефира на бТВ министърът на енергетиката Александър Николов. Той не пожела да разкрие елементи от резултата от инспекцията.

Енергийният министър не изиска да разяснява какво е открила инспекцията на БЕХ в " Булгаргаз ", само че означи, че холдингът би трябвало да взема рационални решения за сдруженията под " неговата шапка ".

На въпрос дали рокадата има директна връзка и със скорошната инспекция на ДАНС в сдружението, енергийният министър съобщи: " По-скоро не ", само че добави, че самият той не знае повода за акцията.

" Решението за промяна от страна на БЕХ е подбудено от това какво е направено обратно във времето и до каква степен този публичен интерес е спазен. И мисля, че това ясно се вижда от резултатите по сметките за топлоенергия на жителите в настоящия формат ", безапелационен беше министърът на енергетиката.

Какво ще промени промяната на управлението в газовия снабдител, времето ще покаже, разяснява той.

В министерството преглеждат и вид на прекъсване на доставките на газ поради напрежението сред Москва и НАТО, само че съгласно него подобен вид е малко евентуален, тъй като " както Европа е подвластна от газа, по този начин и Русия е подвластна от заплащанията за него ".

По въпроса за азерския газ, като една от аргументите, Александър Николов разяснява, че по силата на " получено писмо в сдружението ", количества от газа от Азербайджан е било допустимо да бъдат получавани от съответна точка, както и в този момент това е допустимо. Но " по отношение на цената, заради поети задължения, поети от сдружението, тя не може да подхожда на цената по дълготрайния контракт най-малко до 1 юли 2022 ", изясни Александър Николов.

Припомняме, че рокадите бяха осъществени в петък в 17,30 часа, когато е освободен Съветът на шефовете на " Булгаргаз ". Час по-късно, в 18,30 часа, е определено и ново управлението на сдружението, излиза наяве от протокол от събранието, с който интернет изданието разполага.

За ръководител на новия 5-членен ръб на шефовете на публичния газов снабдител бе определен Иван Топчийски, а за изпълнителен член на Съвета на шефовете - Людмил Йоцов.

В борда на сдружението влизат и Антон Адамов, Стефан Войнов и Анжела Славова. Те бяха незабавно вписани в Търговския указател.

" Булгаргаз " бе упрекнат от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял на ниска цена газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите тържища. По време на съвещание на парламентарните комисии по енергетика и финанси наскоро финансовият министър Асен Василев съобщи, че се прави инспекция за какво " Булгаргаз " черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на " Топлофикация София ".

Твърдението бе отхвърлено от Николай Павлов, към този момент някогашен началник на газовото сдружение. " Истината е, че " Булгаргаз " не изнася газ за Румъния ", сподели той.
Свързани вести Извънредно! Изчегъртаха цялото управление на "Булгаргаз "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР