Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че загубите от забавянето

...
Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че загубите от забавянето
Коментари Харесай

Загубите от забавянето на интерконектора може да достигнат 1,5 милиона на ден, предвиди енергийният министър

Министърът на енергетиката Александър Николов сподели, че загубите от забавянето на газовия интерконектор с Гърция може да доближат милион и половина лв. дневно. Това се случи на чуване пред Народното събрание в четвъртък. Той добави, че България ще упорства за отплата от страна на строителя поради забавянето, което докара до начисляване на неустойки по контракта за осъществяване.

Идеята за построяването на интерконектора поражда още през 2009 година, само че строителството му стартира едвам през 2019. Първоначално крайният строк за влизане в употреба е юли 2021, по молба на изпълнителната компания още през март. През декември обаче стана ясно, че строителството на интерконектора няма да приключи в точния момент. Така беше подложен под въпрос и новият период за влизане в употреба, който е юли 2022.

Николов добави, че задачата на министерството е да съблюдава този период и настоящето държавно управление поставя всички старания планът да се реализира, като министърът е в непрестанен контакт с гръцкия си сътрудник Костис Скеркас.

ГЕРБ от своя страна упрекнаха служебното държавно управление, че е бавило плана в допълнение в продължение на осем месеца.

До концепцията за създаване на интерконектор се стигна по време на газовата рецесия през зимата на 2009 година, когато Русия спря преноса на газ през Украйна. Оттогава минаха близо 13 години. По проект тръбата ще бъде с дължина 182-километра и по нея ще се доставя газ от Азербайджан.

В този интервал се появиха проблеми в договорите сред вложителите, проблеми в плановата компания, забавени процедури, тъжби на съперници на определения строител.

Първоначално договорът с компанията реализатор на плана – гръцката J&P AVAX S.A. – предвиждаше интерконекторът да бъде приключен до април 2021 година, а срокът за въвеждане в употреба беше юли 2021 година Компанията обаче изиска удължение на периода по контракта поради пандемията от COVID-19.

Желанието беше утвърдено от българското, като анексът към контракта планува строителството да приключи до края на декември 2021 година, а тръбата да влезе в употреба до 30 юни 2022 година

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  За бъдещето на дребните. Новини като хората Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР