Министърът на електронното управление Божидар Божанов свиква утре извънредно заседание

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов свиква утре извънредно заседание
Коментари Харесай

Божидар Божанов свиква извънреден съвет по киберсигурността |

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов привиква на следващия ден изключително съвещание на Съвета по киберсигурността към Министерски съвет.

На него ще бъде разисквана настоящата обстановка и съществуващите закани за киберсигурността в страната и ще бъдат разисквани ограничения за повишение на киберсигурността и реакция при киберзаплаха или зародили киберинциденти, застрашаващи националната сигурност.

Това е първото съвещание на Съвета, след като министър Божанов пое председателството му, след гласувана от Народното събрание корекция в Закона за електронно ръководство през февруари, пишат от Министерство на електронното ръководство.

Съветът по киребсигурността е съвещателен орган, който проучва трендовете на киберзаплахите, рисковете, методите за противопоставяне и за развиването на нужния потенциал, целите за построяването и развиването на човешки, софтуерни, инфраструктурни, финансови и организационни съставни елементи и при нужда предлага решения и дейности във връзка с тях.

Пред Нова ТВ Божанов съобщи, че не е ясно дали при офанзивата против " Български пощи " става въпрос за съветска офанзива.

" Нивото на сигурност в пощите не разрешава добиване на задоволително информация, с цел да потвърдим тази догадка. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по лична самодейност до даден миг, в който някой ги наеме. Никога не знаеш какъв брой души стоят от другата страна и от кое място са ", сподели още той.

По думите му, в случай че забележим един IP адрес от Китай и Америка, зад него може да стои съветски хакер или противоположното - съветско IP, а зад него да е севернокорейски хакер ".

Във вторник министърът на електронното ръководство изясни, че . Той обаче не сподели кои са обектите от държавната администрация, станали жертва на офанзива, защото това било класифицирана информация.

Днес Божанов разкри, че една от организациите е тази за бежанците. 

" Всички институции имат директна или косвена връзка с украинската рецесия. Няма приключване на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното ръководство, нито от ДАНС. Ще променим това нещо ", каза още той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР