Министър Теодора Генчовска участва в конферентен разговор с Държавния секретар

...
Министър Теодора Генчовска участва в конферентен разговор с Държавния секретар
Коментари Харесай

Външният министър участва в конферентен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен |

Министър Теодора Генчовска взе участие в конферентен диалог с Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен във формат „ Букурещ 9 ", оповестиха от Министерство на външните работи. " Външният министър показа общата угриженост за сигурността на Украйна, поради забележителното скупчване на съветски военни сили по границата. Тя приветства дипломатическите старания за увещание на Москва да предприеме ограничения по деескалация чрез идните срещи в разнообразни формати – двустранния разговор сред Съединени американски щати и Русия по стратегическата непоклатимост, Съвета НАТО-Русия и Постоянния съвет на ОССЕ. Същевременно министър Генчовска акцентира нуждата от надеждна защита и въздържане по Източния фланг на НАТО. Съюзниците показаха взаимност с Литва, поради отрицателни дейности на Китай ", гласи цялото известие на министерството. 

В " Букурещкия формат " участват държавите в източния завършек на НАТО -  Румъния, Полша, Унгария, България, Чешката република, Словакия, Естония, Латвия и Литва. Според известие на Държавния департамент,  Блинкен и външните министри от Б9 са разискали " дестабилизиращото военно скупчване на Русия по границата с Украйна; нуждата от единна, подготвена и решителна позиция на НАТО за групова защита на съюзниците; и трансатлантическото съдействие по въпроси от общ интерес ". 

Блинкен е подчертал уговорката на Съединени американски щати " за продължение на съвещания и съгласуваност с всички наши трансатлантически съдружници и сътрудници, до момента в който работим за деескалация посредством въздържане, защита и разговор ", се споделя още в изказването.

Русия изиска гаранции, че Украйна и други някогашни руски републики няма да се причислят към НАТО, и желае понижаване на военното разполагане на алианса в Централна и Източна Европа. Западът отхвърли ултиматумите на Москва във връзка с алианса НАТО и заплаши Москва с тежки наказания и други ограничения, в случай че предприеме ново навлизане в Украйна.

Проблемът на Литва, който не се споменява в известието на Външно, е с Китай. Литва разреши през ноември отварянето на публично посланичество на Тайван във Вилнюс. Китай преглежда Тайван като своя територия и счита установяването на дипломатически връзки с Тайпе за посягане против политиката на Пекин за " обединен Китай ". 

Официалната китайска реакция не закъсня и в края на ноември Пекин отзова за непрекъснато посланика си от Вилнюс и разгласи пратеника на Литва за личност нон-грата. Според специалисти, Вилнюс може да си разреши сходно държание, тъй като едвам 1,1% от нейния експорт през 2020 година е бил предопределен за Китай, за разлика от вноса от Китай, който е малко по-голям. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР