Министър-председателят проведе среща с ръководството на АЕЦ Козлодуй“ и с

...
Министър-председателят проведе среща с ръководството на АЕЦ Козлодуй“ и с
Коментари Харесай

Премиерът Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ Козлодуй

Министър-председателят организира среща с управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ и с представители на компанията „ Уестингхаус “. В диалозите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг.

В хода на срещата управлението на АЕЦ удостовери, че от 2012 година се разисква диверсификация на доставките, което е причина за отбрана на националната сигурност, само че до 2018 година в тази посока не е свършено безусловно нищо. Процесът действително е почнал едвам през 2019 година с работни полемики с различен снабдител в лицето на „ Уестингхаус “ и проби за сигурност, само че заради компликации в договарянията се бави стартирането на законовите процедури. Затова министър-председателят дойде през днешния ден на място, с цел да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе безапелационен, че други страни от Европейски Съюз към този момент сполучливо са диверсифицирали енергийните си доставки, а България сега се пробва да наваксва, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на българските жители.

Акцент в срещата бяха опциите за довеждане докрай на процеса на диверсификация на нуклеарното гориво. В момента АЕЦ „ Козлодуй “ е напълно подвластна от съветския импорт. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да проработи с гориво от „ Уестингхаус “. Премиерът съобщи, че се надява да се обясни кои са препъни камъните, попречили за финалното осъществяване на плана с „ Уестингхаус “, подписан още при започване на 2021 година



Обезпокоен съм от протичащото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още пет години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация, сподели министър-председателят.

Участниците в диалозите поеха ангажимент в къси периоди техническите проблеми в плана да бъдат изчистени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР