Министър-председателят проведе среща с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер

...
Министър-председателят проведе среща с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер
Коментари Харесай

Премиерът Петков разговаря с президента на ЕИБ Вернер Хойер


Министър-председателят организира среща с президента на Европейската капиталова банка Вернер Хойер. Нови вложения в региона на зеления преход, превоза, енергетиката, районното доближаване и дребните и междинните предприятия бяха във фокуса на диалога, оповестиха от държавната осведомителна работа.

и Вернер Хойер бяха безапелационни, че съдействието в подтекста на осъществяването на основни планове в страната би трябвало да продължи, което ще способства за по-висок напредък и претовареност. Българският министър председател акцентира, че задълбочаването на партньорството и поддръжката на банката към обществения и частния бранш ще доведат до позитивни резултати освен за България, само че и за района. „ Ние се стремим да подобрим институционалната бистрота и потенциал. Планът за възобновяване и резистентност е добра опция за взаимна работа “, уточни министър-председателят. 

По време на срещата бяха разисквани опциите и инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за обективен преход, както и поддръжката, която Европейска инвестиционна банка дава на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.



През 2021 година Групата на Европейска инвестиционна банка, която се състои от Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд, даде заеми, гаранции и пое задължения за дялово присъединяване по планове в България на стойност 948 млн. евро. През миналата година размерът на заемите от Европейска инвестиционна банка за България доближи 176 млн. евро за устойчива инфраструктура, екологично градско развиване и стопанска активност. ЕИФ ангажира 772 млн. евро за нови планове за дребни и междинни предприятия. Общо 5 900 предприятия и 126 000 работни места съумяха да се възползват от отпуснатите заеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР