Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди на правителство си да

...
Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди на правителство си да
Коментари Харесай

Япония с амбициозна цел - 30% повече жени на ръководни постове до 2030 г.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида подреди на държавно управление си да стартира работа по увеличение на броя на дамите, заемащи управителни длъжности в огромните компании до 30 %, което да се случи до 2030 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Жените са заемали управителни позиции единствено 11,4 на 100 в другите корпорации през 2022 година, съгласно изследване на кабинета, макар че броят им нараства през последните години.

" Стремим се до 2030 година съотношението на дамите измежду управителните фрагменти да доближи 30% или повече в фирмите , които са регистрирани на Prime Market на Токийската фондова борса ", заяви министър председателят Кишида пред фирмени чиновници на среща, отдадена на равенството сред половете.

На диалога бяха разисквани и методите за предложение на повече непрекъснати работни места на дамите, защото доста от тях се трудят на ненапълно работно време, тъй като съчетават професионалното си развиване с грижите за децата.

Японските дами имат достъп до високи просветителни стандарти и са добре показани в работната мощ, само че страната непрекъснато заема ниски позиции в отчета на Световния стопански конгрес за световните разлики сред половете. През 2022 година Япония беше сложена на 116-то място от общо 146 класирани страни по този индикатор.

Неравенството сред половете в корпоративното управление е световен феномен. Проучванията демонстрират, че единствено в няколко страни има компании, в които дамите съставляват повече от една четвърт от висшия мениджмънт.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР