Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза, че управляващата националистическа партия

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза, че управляващата националистическа партия
Коментари Харесай

Изборите в Полша: Премиерът Моравецки обяви победа

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки сподели, че ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) е спечелила парламентарните избори , съобщи Ройтерс.

" Победихме. " Право и правдивост " е спечелилият от изборите през 2023 година ", сподели той в обществената мрежа " Екс ".

Управляващият блок " Обединена десница ", предвождан от ПиС, печели максимален дял от гласовете (36,8 процента) на парламентарните избори в Полша. Той ще получи към 200 места в долната камара на Народното събрание. Но защото за образуване на болшинство са нужни 231 места, това значи, че в случай че ПиС желае да резервира властта си, ще би трябвало да потърси съдружен сътрудник.

Опозиционният водач Доналд Туск съобщи, че демокрацията е победила и " това е краят на ръководството на ПиС ".

" Никога не съм бил толкоз благополучен през живота си, както през днешния ден с това второ място. Полша победи. Демокрацията победи. Махнахме ги от власт ", сподели той.

Туск съобщи, че три опозиционни партии са събрали задоволително гласове, с цел да изместят от властта ръководещата консервативна националистическа партия.

Екзитполът на " Ипсос " сподели, че опозицията дружно евентуално е спечелила 248 места в 460-местната долна камара на Народното събрание, Сейма.

Трите опозиционни партии - " Гражданската коалиция " на Туск, " Третият път " и " Новата левица " - се кандидатираха с обособени листи, само че с идентични обещания за премахване на " Право и правдивост " и възобновяване на положителните връзки с Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Според доста поляци това са най-важните избори след 1989 година, когато след десетилетия на комунизъм се роди нова народна власт. На карта са заложени положението на конституционния ред на страната, законодателната ѝ политика във връзка с правата на ЛГБТ и абортите, както и връзките с други страни на страната, която е основен съдружник на Украйна след пълномащабната инвазия на Русия. Право и правдивост подкопава механизмите за баланс сред управляващите, с цел да получи по-голям надзор върху държавните институции, в това число съдилищата, публичните медии и самия избирателен развой. Други виждат заплаха за стопанската система в метода на ръководство на партията и считат, че високите обществени разноски са засилили инфлацията. Освен това в полската стопанска система има високо ниво на държавна благосъстоятелност, а ръководещата партия е построила система за застъпничество, като е раздала хиляди работни места и контракти на свои лоялни членове, отбелязва АП.

ПиС, която отхвърля да е направила каквито и да било нередности, твърди, че промените ѝ целят да създадат страната и стопанската система ѝ по-справедливи, като в същото време отстранен последните остатъци от комунизма. Партията показа изборите като избор сред сигурността от неограничената миграция, която съгласно нея съперниците ѝ поддържат, и прокрадващото се озападняване, което съгласно нея опонира на католическия темперамент на Полша, показва Ройтерс.

Подкрепата за партията се понижа след последните избори през 2019 година на фона на високата инфлация, обвиняванията в семейственост и търканията с европейските съдружници. През 2019 година " Право и правдивост " завоюва близо 44 % от гласовете, с към 7 пункта повече от в този момент.

Избирателната интензивност на парламентарните избори, които се организираха в неделя в Полша, може би е най-високата от рухването на комунизма през 1989 година. Това съобщи началникът на изборната комисия Силвестър Марчиняк, откакто съгласно екзитпол тя е 72,9%.

" Избирателната интензивност евентуално е най-високата в историята на Третата република ", сподели Марчиняк на конференция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР