Министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамад Щайе заяви, че той

...
Министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамад Щайе заяви, че той
Коментари Харесай

Палестинският премиер Мохамад Щайе подаде оставка

М инистър-председателят на Палестинската самостоятелна власт Мохамад Щайе съобщи, че той и държавното управление му са подали оставка в името на постигането на необятен консенсус измежду палестинците за политическото устройство на палестинските територии след края на войната сред Израел и радикалното придвижване " Хамас ", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

(*Видеото е архивно: Израел стартира атака против най-голямата настояща болница в Газа)

Щайе е връчил оставката на президента на Палестинската автономност Махмуд Абас.

" Връчих молба за оставка на държавното управление на президента Абас във вторник ", сподели палестинският министър председател, представен от телевизионния канал " Ал Кахира ал Ихбария ". Той добави, че счита за неприемливи " опитите да се трансформира палестинското държавно управление в административен инструмент ".

По думите му по време на ръководството си неговото държавно управление е съумяло " да реализира баланс сред потребностите на жителите и отбраната на правата на палестинския народ ", показва ТАСС.

Оставката на Щайе идва в миг, когато върху Абас се упражнява напън да преустрои палестинската власт, като в същото време се разрастват интернационалните старания за прекъсване на войната в линията Газа и основаване на политическа конструкция за ръководство на анклава, отбелязва Ройтерс.

Според АП Абас все още към момента не е решил дали да одобри оставката на Щайе и неговото държавно управление, само че тя е знак, че подкрепяните от Запада палестински ръководители желаят да ускорят измененията в Палестинската самостоятелна власт. Идеята на Съединени американски щати е преустроена Палестинска автономност да ръководи в Газа, само че към момента съществуват редица спънки за реализирането ѝ, показва организацията.

Палестинската самостоятелна власт управлява част от територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, а ислямисткото придвижване " Хамас ", което води война с Израел от 7 октомври предходната година, управляваше линията Газа преди експлоадирането на спора.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР