Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия

...
Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Борис Джонсън посещава Саудитска Арабия в търсене на повече петрол

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с цел да разиска по какъв начин да се усили износът на петрол и газ от Близкия изток и да се понижат покупките от Русия, като осъди военните дейности на Москва в Украйна и не загатна нищо за продължаващия към този момент седем години спор в Йемен.

В изказване преди пътуването си в сряда Джонсън разкритикува "бруталното и непровокирано нахлуване " на Русия против Украйна и съобщи, че Лондон "изгражда интернационална коалиция " за справяне с "новата действителност " в енергийния бранш.

"Светът би трябвало да се откъсне от съветските въглеводороди и да спре пристрастяването на Путин към петрола и газа ", сподели той за съветския президент и добави, че "Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са основни интернационалните сътрудници в това изпитание. Ще работим с тях, с цел да подсигуряваме районната сигурност, да подкрепим напъните за филантропична помощ и да стабилизираме международните енергийни пазари в дълготраен проект. "

Премиерът първо ще се срещне с престолонаследника на Емирствата Мохамед бин Зайед, след което ще се насочи към Саудитска Арабия за среща с престолонаследника Мохамед бин Салман, където се чака да разиска увеличението на добива на сила от Персийския залив, защото Обединеното кралство се стреми да понижи съветския импорт.

Посещението беше разкритикувано от някои законодатели, защото идва скоро след най-голямата обществена екзекуция в историята на Рияд, при която бяха убити 81 пандизчии. Саудитски публични лица обявиха, че наказаните са приети за отговорни за "чудовищни закононарушения ", в това число връзки с тероризма.

Съобщава се, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също възнамерява да посети кралството, с цел да разиска енергийни въпроси, макар че Белият дом отхвърли да удостовери графика на пътуването му. Въпреки че Вашингтон към този момент отхвърля безапелационна възбрана на съветския импорт, държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати водят "активни полемики " с европейските си сътрудници за сходен ход, стига те да могат да поддържат "стабилни международни доставки на нефт ".

Пътуването на Джонсън е в разгара на кървавата седемгодишна война в Йемен, в която коалиция от страни, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от Съединени американски щати и Обединеното кралство, се пробва да смъкна от власт бунтовниците хути и да възвърне йеменския президент Мансур Хади, определен през 2012 година с едноличен избор.

По оценки на Организация на обединените нации до края на 2021 година в спора са починали близо 400 000 души, множеството от които са йеменски деца на възраст под 5 години. Много хора са починали по "косвени " аргументи и ограничения, като апетит и липса на медикаменти в изискванията на обсада на йеменските пристанища, а към 40% са били убити в сражения и въздушни удари.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР