Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той

...
Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той
Коментари Харесай

Марк Рюте: Ако можех да решавам, България щеше да е приета като пълноправен член на Шенген незабавно

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте съобщи, че в случай че можеше той да взема решение, България щеше да е призната като пълновръстен член на Шенген неотложно, в това число и за сухопътните граници, предава Българска национална телевизия.

Рюте беседва с българския министър председател Николай Денков в Хага. Във фокуса на диалога са основни цели за България като влизането в сухопътен Шенген и участието ни в Еврозоната. Премиерът на Нидерландия даде обещание поддръжка за присъединението на страната ни и по суша към шенгенското пространство.

" Ако можех аз да вземам решение, България щеше да бъде призната като пълновръстен член на Шенген неотложно, в това число и за сухопътните граници. Поради политически аргументи това към този момент се оказва невероятно, само че аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се причисли напълно към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, в това число и в съдействие с другите страни, с Румъния и Австрия, с цел да може това да се случи ", уточни той.

Двамата министър-председатели разискаха въпроси от европейския дневен ред, в това число тематики, свързани със сигурността в Европейския съюз.

" През последните месеци работим доста интензивно за укрепване на източния фланг на НАТО. Ние развиваме нашето съдействие със съседите ни - Турция и Румъния за взаимни отбранителни сили в региона. И тук обсъдихме в детайли по какъв начин да продължим това развиване през идващите месеци и години. Част от този развой е да оказваме помощ на Украйна в разнообразни аспекти - боен, само че и енергиен, филантропичен, със забележителния брой украински бежанци, които живеят в България. Грижим се за хората, само че се грижим и за сигурността, тъй като в последна сметка това ще се окаже решаващо за развиването на събитията в Украйна ", уточни Денков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР