Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че правителството ще задейства

...
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че правителството ще задейства
Коментари Харесай

Протестите в Канада: Трюдо задейства закона за извънредните мерки

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че държавното управление ще задейства закона за изключителните ограничения, с цел да се оправи с "незаконните ", както уточни той, блокади на протестиращите против противоепидемичните ограничения, почнали преди повече от две седмици, оповестиха информационните организации.

До седем дни Народното събрание би трябвало или да утвърди решението на кабинета за използване на изключителните пълномощия, или да го отхвърли.

Протестите сковаха част от канадската столица Отава и стопираха за шест дни придвижването по главния мост, свързващ Канада със Съединени американски щати.


"Блокадите вредят на нашата стопанска система и заплашват публичната сигурност ", сподели Трюдо на конференция. "Не можем и няма да позволим да не престават противозаконните и рискови дейности ".

Той акцентира, че за използване на изключителните пълномощия няма да бъдат разполагани военни, а ограниченията ще бъдат рационални, пропорционални на заканите, лимитирани във времето и ще важат за обособени райони.



С навлизането на митингите в третата им седмица растеше и напрежението, и рецензиите към управляващите, че не работят задоволително твърдо против протестиращите. Въпреки положените старания към този момент е ясно, че има съществени провокации против опцията правоприлагащите органи да си правят работата, сподели Трюдо.

Законът за изключителните обстановки от 1988 година разрешава на федералното държавно управление да позволи потреблението на специфични краткотрайни ограничения за гарантиране на сигурността при изключителни обстановки.



Наричан преди Закон за ограниченията по време на война, този закон е употребен единствено три пъти в канадската история: по време на двете международни войни и през 1970 година от някогашния министър-председател Пиер Трюдо, бащата на Джъстин Трюдо, по време на така наречен "Октомврийска рецесия ", когато квебекски сепаратисти отвлякоха английски посланик и квебекски министър.

Провинция Онтарио заяви, че тази седмица ще отстрани обвързваните с ковид ограничавания върху потенциала на заведенията за хранене, питейните заведения, казината и други обекти, а от 1 март ще анулира условията за засвидетелствуване на имунизация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР