Министър-председателят на Хаити Ариел Анри призова световните лидери по време

...
Министър-председателят на Хаити Ариел Анри призова световните лидери по време
Коментари Харесай

Министър-председателят на Хаити: ООН трябва да предприеме спешни действия за мира в страната

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри прикани международните водачи по време на Общото заседание на Организация на обединените нации да разрешат разполагането на комбинирани полицейски и военни сили на разрушения от спора остров. Целта е да се изтъквам " възстановят мирът и редът " в страната. През последните месеци в столицата на Хаити Порт-о-Пренс и близките региони се следи внезапно повишаване на насилието от страна на улични банди, като от април до юни са регистрирани над 1800 убити, ранени или отвлечени хора. Това е с 14% повече спрямо първите три месеца на годината, съгласно последните статистически данни на Организация на обединените нации.
Влошаването на обстановката със сигурността през последните седмици докара до нова филантропична рецесия с разселени жители. Повече от 25 учебни заведения в столицата се употребяват от хора, останали без дом, чийто брой се прави оценка на над 16 500 души.
Ариел Хенри, първи министър на Хаити

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън даде обещание 100 млн. $ в поддръжка на препоръчаните многонационални сили, ръководени от Кения, и прикани други страни да създадат сходни вноски. Държавният секретар Антъни Блинкен разгласи, че Съединени американски щати ще дават логистична, в това число разследваща, въздушна, информационна и здравна поддръжка на задачата, която към момента би трябвало да бъде утвърдена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Освен Кения, която ще управлява интервенцията, Ямайка, Бахамските острови и Антигуа и Барбуда са дали обещание да изпратят личен състав.
Ежедневието на хората в Хаити е доста мъчно. Ето за какво Съветът за сигурност би трябвало да предприеме незабавни дейности, като позволи разполагането на многонационална задача за поддръжка на сигурността в Хаити.
Ариел Хенри, първи министър на Хаити

Според последни данни уличните банди управляват близо 80 % от столицата Порт-о-Пренс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР