Министър-председателят на България да е длъжен веднъж месечно да дава

...
Министър-председателят на България да е длъжен веднъж месечно да дава
Коментари Харесай

Блиц-контрол за премиера пред депутатите искат от БСП

Министър-председателят на България да е задължен един път месечно да дава доклад пред депутатите за работата на държавното управление. Това желаеха народните представители от " Българска социалистическа партия за България ", които внесоха оферти за промени в Правилника за организацията на активността на Народно събрание. Припомняме, че през вчерашния ден, в речта си пред Народното събрание, президентът Румен Радев също изиска отчетност на държавното управление и на премиера пред законодателния орган.
От левицата обясниха, че оферират да се възвърне по този начин наречения " блиц-контрол ", който е съществувал в предходното и по-предишното Народно заседание. В момента блиц-контрол има в отрасловите комисии, които всяка първа сряда на месеца могат да препитват министрите по настоящи тематики и проблеми. Искането на Българска социалистическа партия е всяка първа сряда на месеца, в последните до два часа на пленарното съвещание, министър председателят и виципремиерите да са пред депутатите и да дават отговор на въпросите им, изясни зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков.
Депутатът добави, че когато по уважителни аргументи не могат да създадат това, ръководителят на Народно събрание би трябвало да уговори с тях дата, на която те да отговорят на тези въпроси. Това е изключително значимо, с цел да се възвърне същинската контролна функционалност на Народното събрание, безапелационен бе Зарков. Той напомни, че Българска социалистическа партия е застъпвала тази позиция още при започване на работата на Народно събрание, когато това достижение на българската парламентарна народна власт е било анулирано. Зарков изясни, че претекстовете тогава са били, няколко. Той изясни, че един от тях е бил, че министър- ръководителят по този начин или другояче можем да го питаме в постоянния парламентарен надзор. Практиката демонстрира обаче, че с трикове на разпределение на ресори, както и защитаван от председателството на Народното събрание, той се е явил едвам няколко пъти, разяснява социалистът. Той добави, че различен мотив е бил, че така и така всичко е толкоз обществено и прозрачно-журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков съобщи, че от този момент сме станали очевидци на странни практики - конференции без преса, брифинги с изключени микрофони.
Ние, като съпротива, би трябвало да създадем вероятното нито един въпрос, който касае българите, да не бъде подценен и въпросите да бъдат сложени, заключи Крум Зарков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР