Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе се срещна с китайския премиер

...
Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе се срещна с китайския премиер
Коментари Харесай

Китай и Австралия възобновяват търговията и годишните срещи

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе се срещна с китайския министър председател Ли Цян в Пекин през днешния ден и възобнови годишния разговор сред страните им . Според Албанезе това ще продължи със стабилизирането на комерсиалните връзки сред тях .

на австралийски водач там от седем години. През 2016 дипломатически спор постави завършек на годишните срещи на водачите.

Президентът Си Дзинпин съобщи в понеделник, че постоянните връзки сред Китай и Австралия обслужват взаимните ползи и че и двете би трябвало да разширят съдействието. Така той изпраща явен сигнал, че Китай е отворен към понижаване на напрежението сред страните.

" Фактът, че тези срещи в този момент ще продължат, е доста значим за нашите връзки ", сподели Албанезе във встъпителните бележки пред Ли в Голямата зала на народа.

Китай подвигна комерсиалните блокировки за множеството австралийски експорт, които бяха наложени през 2020 година вследствие на апела на Австралия за интернационално следствие на произхода на пандемията COVID-19.

Албанезе извести, че ще обсъдят " цялостното обновяване на свободната и безпрепятствена търговия сред нашите две страни ", както и " способи за оформяне на районен и световен ред, който е кротичък, постоянен и проспериращ ".
 Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година
Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година

Двете страни реализираха прогрес във връщането към " безпрепятствена търговия "

Сред разликите сред двете страни са възходящите връзки на Пекин в региона на сигурността с тихоокеанските островни народи, до момента в който партньорството на Австралия с Четиристранният разговор за сигурност (QUAD) със Съединени американски щати, Индия и Япония в индо-тихоокеанския район подклажда опасенията на Китай.

В понеделник Си даде предизвестие на Албанезе по отношение на " блоковата политика ".

Китай е " подготвен на повече тристранно и многостранно съдействие с Австралия, с цел да поддържа страните от Южния Тихи океан за повишение на устойчивостта на развиването, оправянето с изменението на климата и други провокации ", съобщи Си.

Албанезе пътува от Китай до островите Кук през днешния ден, с цел да участва на Форума на тихоокеанските острови . Това е годишна среща на водачите на района. Съединените щати и техните съдружници са засилили конкуренцията с Китай за въздействие там. Връзките по сигурността би трябвало да се запазят в района, сподели той пред кореспонденти.

Албанезе акцентира значимостта съперничествата да бъдат под надзор пред Ли. " Там, където има геостратегическа конкуренция, всички би трябвало да я управляваме деликатно, посредством разговор и посредством съгласие ", сподели той.
 Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай
Австралия търси стабилизиране на връзките с Китай

Страната ще изпрати върховен чиновник на форума за защита на Китай, до момента в който връзките се стабилизират

В изказване след срещата Албанезе не загатна основни точки на разлики с Китай - в това число и  за отбранителни технологии със Съединените щати и Англия за продажба на нуклеарни подводници на Австралия.

Австралийският министър председател описа, че е употребявал четиридневното посещаване, с цел да се застъпи за ползите на Австралия в търговията, човешките права, районните и световните въпроси. " Въпреки че има разлики сред нас, Австралия и Китай печелят от съдействието и разговора ", сподели той. Австралия и Китай се съгласиха да си сътрудничат в региона на търговията, изменението на климата и селското стопанство, се споделя в изказване на австралийското държавно управление.

Китайският импорт от Австралия през октомври е повишен с 12% по отношение на миналата година до 11,96 милиарда $, демонстрират данните на китайските митници днес; през септември той беше нараснал с 4,9%. От януари до октомври китайският импорт е повишен с 8,4% до 128,76 милиарда $. Миналата година вносът от Австралия се срина с 12,7% до 142,1 милиарда $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР