Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е жизненоважно Германия да състави

...
Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е жизненоважно Германия да състави
Коментари Харесай

Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че е жизненоважно Германия да сформира държавно управление и се надява канцлерът Ангела Меркел да успее. Борисов направи коментара пред публицисти в Брюксел, където взе участие в срещата на високо ниво по Източното партньорство на Европейски Съюз (Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна, Грузия и Беларус). Източното партньорство е съществена самодейност на Европейски Съюз в границите на европейската политика за съседство, която има за цел постигането на политическа асоциация и икономическа интеграция на източните съседи на съюза. Тя е и измежду целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в границите на програмата на Триото – Естония, България и Австрия.

" С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, нека сформира държавно управление ", сподели министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция. " Докато Германия е блокирана с тези договаряния, нищо не върви както би трябвало. Важно е в Германия да има държавно управление, значимо е и в Австрия, само че в Германия е жизненоважно ", разяснява още той.

Попитан дали Москва се плаши от днешната среща, Борисов съобщи, че Русия не е от страните, които елементарно се плашат. " В този район (на Източното партньорство) постоянно има проблеми, само че както в Западните Балкани - никой не е съвършен. Когато сме на една маса - президентите на Армения и на Азербайджан умерено пият в коридора кафе, приказват си и е доста по-добре, в сравнение с когато войските им са на Нагорни Карабах ", съобщи Бойко Борисов. По думите му сядането на една маса дава опция да се разискват проблемите и всичко става в разговор, по европейски метод. Той посочи, че за България като външна на Европейски Съюз е значимо повече страни да съблюдават разпоредбите.

Черно море с газопроводи от няколко места

" С Азербайджан са свързани главните ни очаквания за диверсификация. Оптимист съм за това, което се случва. По-добре да сме дружно и в разговор, в сравнение с да отсъстват хора от масата на договарянията, уповавам се този метод да бъде прибавен и за Западните Балкани ", добави министър председателят. Според него страната има прелестно съдействие с страните от Източното партньорство, което може единствено да се задълбочи.

" Черно море е прелестно място, то може да стане място, откъдето да минават газопроводи от няколко места, може да има пристанища, бизнес, връзката с Дунав дава големи благоприятни условия ", посочи министър-председателят.

Борисов не е оптимист за договарянията за Брекзит

На въпрос за бъдещето на договарянията на Европейски Съюз с Англия и опцията развръзката да настъпи по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, Борисов уточни, че за жалост от ден на ден се приказва, че договарянията може да завършат без съглашение. Той посочи, че не ангажира никого с мнението си, само че това е чувството му.

" Надявам се да поддържаме положителни връзки с Англия. Нека оптимизмът да надделее и да има удобен сюжет, а най-добре е да си останат в Европейски Съюз ", добави министър председателят.

Готов ли е за изключителни събития по време на председателството

Попитан дали страната е готова за непредвидени събития по време на председателството, той съобщи, че в случай че каже, че е готова, това би означавало, че се надценяваме. " Който и министър председател тук да попитате, и той ще ви каже, че не са готови. Ще ни се струпа доста - Източно партньорство, Западни Балкани, Брезкит, бюджетните рамки, европейската сигурност и защита, киберсигурността ", счита той.

" Разчитам и на сътрудниците в България - и на президента, и на ръководителя на Народното събрание, и на партиите в Народното събрание. Месец преди председателството да казваш, че трябват предварителни избори - единствено преди шест месеца им дадох да ръководят, дадохме оставка. Не виждам това да е добър звук, само че си е тяхна работа ", съобщи Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР